Млади научници из Пожеге у програму 16. Фестивала науке у Београду

Пожега – У Експертинејџери зони Фестивала науке, ове године учествује 110 тинејџера из више градова у Србији, у 11 различитих програма. Ови млади научници, којима ће на Фестивалу бити додељена признања „Амбасадори науке“, представиће своја достигнућа и знања стечена током школских часова и ваннаставних активности, кроз низ научних изазова у којима ће претежно обрађивати теме из екологије, географије, астрофизике и хемије. Такође, Експертинејџери пружиће прилику ученицима да виде неке од обавезних лабораторијских вежби које школе немају прилику да организују. Покровитељ овог фестивалског сегмента је Национална Географија.

Програм “Од миливата до гигавата” који је припремила Гимназија „Свети Сава“ из Пожеге поставља питања: да ли се енергија може добити окретањем точкова бицикла? И како се механичка енергија претвара у електричну? Перпетуум мобиле је нешто што већ две деценије заокупљује пажњу различитих генерација ученика ове Гимназије и стога креатори програма позивају посетиоце да се придруже – овом приликом показаће најразличитије прототипе на којима раде и откриће важне лекције, алтернативне савете и најновије вести из света енергије.

Шеснаести Фестивал науке под слоганом “Ново доба” одржаће ће се од 4. до 6. маја у свом препознатљивом формату, на Београдском сајму у Халама 3 и 3а, на више од 6.000 м2. Овогодишњи Фестивал науке угостиће више од 800 учесника из Србије и иностранства, који ће у оквиру четири програмске целине заљубљеницима у науку представити више од 170 занимљивих научних програма. За све заинтересоване основне и средње школе у Србији отворене су пријаве за организоване посете Фестивалу.

Током протеклих петнаест година Фестивал науке постао је највећи научни догађај у региону југоисточне Европе. Циљ Фестивала је да афирмише познате и промовише неафирмисане научнике са домаћих и страних простора, али и да подстиче интересовање за науку врло једноставном демонстрацијом чињенице колико је она сама по себи интересантна, инспиративна и забавна.

Фестивал науке је поново покренут захваљујући генералном спонзору, компанији НИС, која је уз фестивал више од 10 година. Учешћем на Фестивалу, компанија НИС подржава промоцију науке и образовања код младих, као и иновације у овој области, што између осталог представља стратешке циљеве компаније. Фестивал је подржала и ЕРСТЕ банка, традиционални спонзор манифестације као и Национална Географија као подршка Експертинејџери зоне. Међународни програм су помогли Француски Институт у Србији и Аустријски културни форум. Фестивал науке се после више од две године поново враћа на Београдски Сајам који је један од покровитеља, уз Министарство просвете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up