МОСИ – кратка историја такмичења

Међуопштинске омладинске спортске игре (МОСИ) су традиционална смотра и манифестација спорта и физичке културе општина учесница из Босне и Херцеговине (Република Српска и Федерација БиХ), Црне Горе и Србије.

Међуопштинске омладинске спортске игре (МОСИ) зачете су, сада већ давне, 1954 године у Пријепољу.

Тада је на Скупштини удружења Савеза студената Југославије усвојена иницијатива пријепољских студената да се, у оквиру „Студентске недеље“, организује „фискултурни тромеч“ омладине Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши. Спортисти три суседна града у Пријепољу су се надметали у атлетици, фудбалу, одбојци, стоном тенису и шаху. „Фискултурни тромеч“ касније је прерастао у Међуопштинске омладинске спортске игре, које окупљају спортску омладину из општина три републике ондашње Југославије, сада три државе – Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

МОСИ су, заправо, и постале олимпијада аматерског спорта, највећа манифестација спорта и младости на простору бивше СФРЈ. Ратни вихор на нашем простору зауставио је и игре спортске младости. Нит је прекинута 1991. године, после 37. игара у Фочи. Игре су обновљене 2001. године. Поново је иницијатива кренула из Пријепоља и поново је град на обалама Лима и Милешевке био домаћин спортистима из сада три самосталне државе.

МОСИ данас обухватају 40 општина:

Из Републике Српске (9): Рогатица, Вишеград, Калиновик, Ново Горажде, Рудо, Соколац, Фоча, Сребреница и Чајниче.

Из Федерације БиХ (3): Горажде, Пале (Прача) и Фоча (Устиколина).

Из Црне Горе (12): Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Жабљак, Колашин, Мојковац, Плав, Плужине, Пљевља, Рожаје и Петњица.

Из Србије (16): Ариље, Бајина Башта, Зубин Поток, Ивањица, Косјерић, Лучани, Нова Варош, Нови Пазар, Пожега, Прибој, Пријепоље, Сјеница, Тутин, Ужице, Севојно и Чајетина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up