МУП – повећан број пожара на отвореном

Ужице – Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, имајући у виду повећан број пожара на отвореном, хитно је наложио, преко својих организационих јединица, ступање у контакт са командантима штабова за ванредне ситуације и иницираo хитне седнице локалних штабова за ванредне ситуације на којима ће чланови бити упознати са тренутном ситуацијом везаном за повећање броја пожара на отвореном простору, опасностима које могу настати и на којима ће се предложити и покренути спровођење мера и активности за заштиту живота и имовине.

Због повећаног броја пожара на отвореном, Одељење за ванредне ситуације у Ужицу апелује на грађане да не спаљују траву и ниско растиње на отвореном простору јер на тај начин угрожавају своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима.

Такође, подсећамо да пожари у близини саобраћајница угрожавају безбедно одвијање саобраћаја и да, због дима, може доћи до смањења видљивости на путу, а самим тим и до саобраћајних незгода.

На подручју Полицијске управе у Ужицу, у последњих месец дана, припадници ватрогасно-спасилачке јединице Ужице интервенисали су на 98 пожара, од којих је 57 било на отвореном простору.

Од почетка године припадници ватрогасне јединице у Пожеги интервенисали су 24 пута, од чега су 15 били пожари на отвореном простору. Прекршајни налог због изазивања пожара на отвореном је уручен за четири лица и они су новчано кажњени са 10 000 динара.

Подсећамо грађане да, уколико примете пожар, што пре обавесте ватрогасно спасилачку јединицу на број телефона 193.

За непоштовање одредби Закона о заштити од пожара којим је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, за правна лица запрећена је казна од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.

Одељење за ванредне ситуације у наредном периоду, заједно са полицијом, контролисаће спровођење мера заштите од пожара на отвореном и против особа које не поштују забрану спаљивања отпада и биљних остатака поднеће захтев за покретање прекршајног поступка.

Такође, ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме је забрањено, изузев на одређеним и за то обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара, а за непоштовање ове одредбе за физичка лица  предвиђена је казна од 10.000 до 50.000 динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up