Национални дан без дуванског дима

У Србији се данас под слоганом “Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација” обележава Национални дан без дуванског дима. Активности на обележавању овог датума усмерене су на упознавање јавности са штетним ефектима употребе дувана. Статистика показује да сваки десети ученик у узрасту од 10-12 година почиње са пушењем, а још је опасније што је преко 60 одсто њих и у породичном окружењу изложено дуванском диму.

Др Мирјана Филиповић, шефица одељења за промоцију здравља у Заводу за јавно здравље у Узицу, каже да тај дим садржи преко 7000 различитих супстанци, међу којима је преко 250 једињења опасних по здравље и око 70 материја за које је утврђено да изазивају малигна обољења. Готово да нема органа у људском телу на који дуван нема штетан утицај.

Др Филиповић предлаже да, уколико желимо да заштито децу од утицаја дуванског дима, морамо кренути од личног примера, јер мала деца често немају могућност избора боравка у простору без дуванског дима. Најновија истраживања показују да супстанце које садржи дувански дим оштећују и генетски материјал малишана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up