Најављена геолошка истраживања у Добрињи

Општина Пожега објавила је на сајту информацију о почетку геолошких истраживања која ће, по одобрењу Министарства рударства и енергетике, започети привредно друштво „Јадар литијум“ из Београда.

Истраживања налазишта литијума, бора и пратеће асоцијације елемената биће извршено на десет тачака на ширем подручју Добриње.

Информација је изазвала узнемирење житеља Доње, Средње и Горње Добриње, Јежевице, Мађера, Папратишта, села која ће бити обухваћена истраживањем.

На скупу, који је у недељу одржан у дому у Средњој Добрињи, одлучено је да се спречи почетак геолошких истраживања, јер житељи тих села до сада нису уопште информисани да ће се у њиховим селима вршити било каква геолошка истраживања.

Представници Иницијативе за Пожегу, Двери, ДС и ССП јуче су поднели захтев Одељењу за урбанизам, грађевинарство, комуналне послове и заштиту животне средине општине Пожега за детаљнијим информацијама о геолошким истраживањима. Затражили су да се стави ван снаге одлука, док се не утврди да ли постоји штетан утицај по здравље становништва општине.

Заменик председника Општине Иван Новаковић навео је да се све ради у складу са законом, локална самоуправа нема ингеренције, већ је надлежно министарство дало сагласност.

„У питању су истражне активности, којима тек треба да се утврди да ли има литијума и бора“, каже Новаковић.

Министарство рударства и енергетике напомиње да се 95 одсто одобрених геолошких истраживања оконча без овере резерви и отварања рудника. Такође, кажу да ризик од негативног утицаја на животну средину приликом геолошких истраживања литијума, која се спроводе у непоремећеном масиву, што је случај са тереном у Добрињи, не постоји. Сва геолошка истраживања искључиво се раде у складу са условима Завода за заштиту природе Републике Србије, чија сагласност на пројекат је услов за издавање истражног права. Такође, наглашава се да инвеститор не може да приступи извођењу геолошких истражних радњи на приватним парцелама уколико нема сагласност власника. Министарство рударства и енергетике ће преко геолошке инспекције вршити инспекцијски преглед истражних радњи на истражном пољу Добриња које се буду спроводиле, како би се осигурало да се активности реализују у складу са пројектом уз поштовање свих законом предвиђених мера. Када је реч о заштити животне средине и заштити интереса локалног становништва у случају било каквог одступања од пројекта, инспекција има овлашћења да заустави ове активности и као крајњу меру одузме истражно право.

         

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up