Насиље над женама – неопходно је на време освестити проблем и потражити стручни савет и помоћ

Пожега – Од јануара до октобра  ове године у Србији је 17 жена убијено у породичном насиљу, подаци су Министарства унутрашњих послова. Током епидемије коронавирусом забележено 30 одсто више пријављених случајева насиља у породици.

Под насиљем над женама, поред физичког на које се најчешће помисли, постоји и психичко, емотивно, сексуално, економско насиље… Жене често, због миру у кући, деце или осуде околине, годинама ћуте и трпе, посебно уколико немају подршку. Због тога се последњих година води кампања за оснаживање жена да препознају насиље и када је неопходно то пријаве надлежним институцијама на по њих безбедан начин.

У том процесу могу рачунати на стручну помоћ у организацијама које се баве превенцијом насиља, а пре свега у званичним интитуцијама. Уколико дође до насилне ситуације прва процена ризика је на полицији, следећи потез је на Центру за социјални рад, који затим, у сарадњи са Тужилаштвом, одлучује о даљим поступцима, каже Слађана Стефановић, директорица Центра за социјални рад у Пожеги. Да насиље не би ескалирало, неопходно је на време освестити проблем и потражити стручни савет и помоћ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up