Настављају се проблеми са водоснабдевањем

Ариље – Протицај реке Рзав на водозахвату у Ариљу јутрос је био само 1000 литара у секунди. Од тога фабрика воде узима 400 секундних литара, а остало се оставља реци како не би био угрожен живи свет у низводном току. “У овим условима не може и не сме више да се искористи”, каже директор ЈП “Рзав” Зоран Бараћ. Сушни период узима свој данак. Само за викенд изгубљено је додатних 50 литара у секунди.

Од јутрос се, на 5 локалних самоуправа које се снабдевају водом из Рзава, распоређује само 380 секундних литара воде, а Пожеги стиже 58 литара. Координационо тело система за водоснабдевање „Рзав“ упутило је захтев Министарстрву пољопривреде, шумарства и водопривреде, као и Републичкој дирекцији за воде, да се смањи садашњи биолошки минимум у реци, како би се добило још пијаће воде. Водна инспекција дозволила је да се уз константан мониторинг из Рзава узима још 100 литара у секунди, што је сада случај, каже Бараћ.

Иако Пожега за сада нема алтернативну могућност за водоснабдевање, Бараћ каже да смо у бољој ситуацији него Чачак или Горњи Милановац, који су, и поред воде са својих изворишта, били принуђени да уводе свакодневне рестрикције у испоруци. Дугорочно решење за проблем са водоснабдевањем директор фабрике воде види у завршетку акумулације Сврачково, што би према тренутној динамици радова могло да буде за 5 година.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up