Невреме причинило вишемилионске штете у Тометином Пољу и Мршељима.

Пожега – Невреме и бујичне воде причиниле су вишемилионске штете у првом реду на путној инфраструктури у Тометином Пољу и Мршељима.

Јаке бујичне воде, изазване обилним падавинама, причиниле су и у деловима пожешке општине огромне штете. Оне се процењују на више десетина милиона динара и односе се у највећој мери на путну инфраструктуру.

У то се данас на терену уверио и председник пожешке општине Ђорђе Никитовић са сарадницима.

Најобилније падавине па тиме и најјаче бујичне воде су овога пута забележене на северу пожешке општине, посебно селима Тометином Пољу и Мршељи.

Председника пожешке општине и његове сарадике су дочекали мешатани ових села који кажу да не памте овакво невреме у овим крајевима.

За само пар сати су остали без неколико путева али и мостова.

Речно корито Каменице је на неколико места запречено каменим наносима па је ток реке преусмерен преко њива и пољопривредних усева, трасом куда вода никад није текла.

Јачина бујице је била толика да је на неколико места комплетан пут однесен и то у дубину и преко два метра.

О силини водене стихије говори чињеница да су насипи и подлоге за ове путеве биле од тврде, камене подлоге али ни то није било довољно да их сачува.

На појединим деоницама дугим и преко сто метара, пут уопште не постој а куда је био – само се може претпостављати на основу делова пута које вода није однела.

Поред путева, бујица је однела и неколико мостова изузетно значајних за мештане ових села, што додатно компликује целу ситуацију, каже председник општине Ђорђе Никитовић.

Све ово упућује на закључак да је оспособљавање ових путева за саобраћај, готово немогућа мисија а чак су се чула и размишљања да до два домаћинства, Станка Милинковића и Слађане Варагић, буде просечена нова траса пута али за такав посао је потребно обезбедити неколико десетина милиона динара.

На седници општинског штаба за ванредне ситуације је одлучено да се прогласиванредна ситуација на делу теритоеије општине и то у месним заједницама Мршељи и Тометино Поље па је по хитном поступку већ започела санација неких оштећених путева.

Поред штете на путевима и мостовима, штету су претрпеле и пољопривредне културе а осим Мршеља и Тометиног Поља, штета има и у још неколико села али се председник општине нада да ће сопственим снагама, општина успети у највећој мери да санира штете у наредних пар дана јер ће се ангажовати максимално расположива механизација.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up