Нови позив ЕУ ПРО Плус за локалне самоуправе

Програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, објавио је јавни позив за пројекте пословне инфраструктуре. Европска унија је за ову иницијативу определила 4,8 милиона евра како би се допринело унапређењу услова за инвестиције у производњу, услуге и туризам и отворила нова радна места у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије. Право учешћа на позиву има 99 локалних самоуправа, међу којима је и Пожега, укључених у ЕУ ПРО Плус програм, које могу да конкуришу пројектима изградње или реконструкције, инфраструктурног опремања индустријских зона, научно-технолошких паркова, бизнис-инкубатора, туристичких зона, као и пројектима израде техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре.

У оквиру позива из укупног буџета 3,4 милиона евра су усмерена на подршку развоју индустријских зона, научно-технолошких паркова, иновационих центара или бизнис-инкубатора, док је за подршку развоју одрживог туризма опредељено милион евра. Локалне самоуправе ће моћи да конкуришу и за подршку развоју техничке документације у сврху развоја пословне инфраструктуре, односно за израду пројеката за грађевинску дозволу, извођачких пројеката и студија изводљивости, за шта је ЕУ издвојила 400.000 евра. Саме локалне самоуправе, сразмерно степену развијености, треба да обезбеде средства за суфинансирање у висини од десет одсто укупне вредности пројекта за општине из четврте категорије, односно 15, 20 или 30 одсто за оне самоуправе које припадају трећој, другој и првој категорији.

Јавни позив ће се спровести у две фазе, тако што се у првој фази подноси концепт предлога пројекта, док друга фаза подразумева подношење комплетне пријаве, али само за оне подносиоце чији је концепт позитивно оцењен у првој фази.

Рок за подношење концепта (прва фаза) је 25. октобар 2022. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник