О будућности малине у Ариљу 6. фебруара

Представници удружења „Наше воће Србија“, које окупља мале хладњачаре и узгајиваче малине, организоваће нови састанак у Ариљу.
Тема састанка је налажење излаза из проблема који су настали у протеклих неколико година, као покушај одговора на питање „шта малинаре очекује у будућности“.

Састанак ће се одржати у уторак 6. фебруара 2024. године, у 11 часова, у сали Општине Ариље.

Организатори наводе да ће током састанка саслушати све предлоге планова за рад у предстојећој сезони, од свих који послују у сектору, али и од представника Владе Србије.

„Имамо пуно проблема које смо пренели у сектору малинарства из сезона 2022. и 2023, па зато и почињемо ову сезону управо из Ариља, подручја са географском ознаком заштите ‘ариљска малина’“, додаје се у саопштењу.
„Позивају се сви произвођачи, прерађивачи малине, мале породичне и задружне хладњаче, средње и велике хладњаче, хладњаче које су највећи извозници малине и удружења која окупљају произвођаче и остале учеснике у сектору малинарства у Србији, као и представници институција Републике Србије“, пише у саопштењу.

Како се додаје, обраћају се свима од плантаже до највећих извозника и прерађивача малине, сезона малине 2024. године је „на прагу“ и нема много времена да се организује њен почетак.

„Свима је је познато какав је значај малине у Србији и њено учешће у БДП-у (бруто-домаћем производу) и колико је малина у последњих пет деценија подигла ниво живота становника руралних регија у Србији. Сви морамо дати максимум у будућем раду да отклонимо садашље поремећаје на тржишту у сектору малинарства“, додаје се у саопштењу.

На састанак се, како се додаје, позивају и председници општина у којима се интезивно гаји малина, министарка пољопривреде Јелена Танасковић са својим кабинетом, да представи мере развоја у воћарству, а посебно оних које су за малину доступне у 2024. години.

Позив је такође упућен Кабинету Председника Србије, Задружном савезу Србије, као и Пољопривредном факултету у Београду.

ГЗС / Нова економија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up