Ужице – Због малог броја стручних резача воћа и велике потребе за њима Пољопривредна саветодавна и стручна службе у Ужицу и ове сезоне организује вишедневну обуку за орезивање воћа. Добро орезивање је један од важних фактора који утиче на принос, а они који нису савладали ову вештину могу потребна знања и праксу стећи већ током наредног месеца. Квалификовани предавачи пренеће полазницима најпре теоријска знања о резидби дрвенастих воћних врста.
Након тога уследиће и практичан рад у воћњацима, каже, за Пожега радио, Андрија Радуловић из Пољопривредне саветодавне и стручне службе у Ужицу. Произвођачи се упознају са начином и временом резидбе, врстама родних гранчица, узгојним облицима, али и специфичностима резидбе одређених воћних врста. Цена обуке је 4000 динара, а пријављивање је до 15. фебруара.
По савету Андрије Радуловића сада је право време за орезивање јабучастог воћа, док се код коштичавих воћних врста тај посао мора одложити за касније због опасности од измрзавања.