Одржан борачки састанак у Пожеги

Пожега – Прошлог петка у Пожеги је одржан састанак учесника ратова од 1990-1999. године из Златиборског округа и државног секретара Мила Карановића, шефа Сектора  за борачко-инвалидску заштиту, при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Теме ово састанка биле су проблеми из борачко инвалидске заштите ратних ветерана Србије.

Државни секретар Карановић је изразио велико разумевање у смислу побољшања у  систему борачко-инвалидске заштите, посебно здравственог осигурања за комплетне припаднике из области борачко инвалидске популације. На предлог председника Удружења о обавезном здравственом осигурању, бораца- ветерана који не остварују здравствену заштиту по било ком основу државни секретар је предложио да ова категорија, као прво што треба је, утврди свој статус у општинским одељењима за БИЗ (борачко инвалидску заштиту), те да се на основу добијених решења о статусу проследи захтев Министарству за рад запошљавање, борачка и социјална питања – сектору за БИЗ (борачко инвалидску заштиту) како би добили легитимацију. Након добијања легитимације Министарка проф др Даница Грујичић ће предложити фонду здравственог осигурања Републике Србије да на основу исте у филијали здравственог осигурања добију трајну здравствену књижицу. Још је и потврђено да у колико чланови породице борца –ветерана не остварују други вид здравственог осигурања да се и њима омогући добијање здравствене књижице. Нарочито је нагласила да то буду супруге ове популације.

Државни секретар нас је, на овом састанку обавестио да је у току оснивање експертског тима који би утврдио критеријуме за остваривање права по основу ПТСП ( пост трауматски ратни синдром) синдрома који би стручни део по овом питању обрадио до краја априла ове године.

Руководство УВРИ Златиборског округа су указали на одређени број лекова које због последица рањавања РВИ морају да користе, а исти нису на позитивној листи. Државни секретар је предложио да ми присутни представници УВРИ Златиборског округа  у комуникацији са РВИ сачинимо листу тих лекова, како би Министарство здравља у договору са РФЗО договорило добијање истих у потпуности бесплатно.

Државни секретар и други представници Министарства су  мишљења да би РВИ и ЦИР приликом слања у рехабилитационе центре по упуту здравственог фонда требали да трају минимално 21 дан, јер сматра да је свака рехабилитација са мањим бројем дана остала без пуног ефекта.

Представници Удружења ВРИ Златиборског округа поставили су питање представницима Министарства да ли постоји могућност да се у некој од здравствених установа оформи посебно одељење за здравствено збрињавање тешких РВИ и ЦИР, на шта нам је одговорено да је предлог у потпуности оправдан, с тим да ће се у том правцу наставити разговори у Министарству здравља, те када се буду стекли услови може се приступити озбиљнијој припреми за реализацију поменутог предлога.

Треба напоменути и то да је Министарка здравља  обавестила присутне да је свим домовима здравља у РС прослеђена препорука да сви ратни ветерани имају предност у смислу приоритета пријема на преглед у примарним здравственим установама – домовима здравља.

Право на борачки додатак имају сви сиромашни ратни ветерани који испуне 10 услова од којих су најважнији да су напунили 60 година живота, живе сами у домаћинству, без плате, пензије, без других примања, немају више од 5 хектара земље и тд.

Проблем око кашњења расподеле борачких легитимација је настао због техничких грешки које су, у првој серији наступиле у штампарији Завода за издавање новчаница, приликом штампања и поновно штампање је готово а расподела ће бити до краја априла.

Борачке споменице се израђују и прва расподела се очекује у јулу месецу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up