Опрез, крпељи вребају

Ужице – Пресвлачење одеће, прегледање тела и туширање су мере које се препоручују након боравка у природи како би се избегла опасност од уједа крпеља. Око 30% ових ситних животиња су носиоци бактерије која изазива Лајмску болест. Сам ујед није болан па се често и не примети, а уколико се на телу уочи крпељ препоручљиво је да се посао око његовог вађења повери медицинском особљу.

Уколико то нисмо у могућности и одлучимо се да крпеља сами извадимо то треба да урадимо нежно пинцетом, а затим да дезинфикујемо место убода. Никако не треба користити бензин, сапун, креме, алкохол и слично како бисмо натерали крпеља да се сам откачи од коже, јер у том случају га можемо испровоцирати да поврати заражени садржај из свог стомака.

Др Марија Баралић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Ужицу каже да је опрез потребан до месец дана након уједа, јер се обично у том периоду појављују симптоми карактеристични за Лајмску болест. Најчешће је то црвенило на месту убода или црвени кругови по телу, болови у зглобовим и мишићима, температура. Болест се успешно лечи антибиотском терапијом, а у случају да се симптоми не препознају на време последице могу бити веома озбиљне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up