Овогодишњи род воћа подбацио у односу на прошлу годину

Ужице – Укупан род воћа ове године ће бити мањи за пет до осам одсто у односу на 2020. годину због мразева и лоших услова за време опрашивања, каже у изјави за наш радио Андрија Радуловић, из Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ужице. Додао је да је за принос и квалитет плода важан избор локалитета, не само за поједине воћне врсте, већ и за сорте како би оне могле да остваре максимум свог генетичког потенцијала.

Ових дана берба шљива је у пуном јеку, али принос је око 30 одсто мањи од очекиваног. Цена на откупу је 30 до 50, а на пијацама и до100 динара. Ипак у поређењу са осталим воћним врстама у нашем региону, нема сумње да је малина једна од најперспективнијих воћних врста. Међутим, апсолутно је неопходно да њен развој прати савремене трендове у производњи. Сертификовани садни материјал, модерни сортимент, дефинисан технолошки ниво производње, хигијена и безбедност, само су неки од приоритетних корака који се намећу у будућој одрживој производњи.

Малинари требају адекватан квалитетан репроматеријал, као и сву техничку помоћ у погледу откупа, сматра Радуловић, уз оцену да се ове године могу очекивати више цене за скоро све врсте воћа, осим за јабуке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up