Почела сарадња Huawei ICT Академије и Факултета техничких наука у Чачку

 Студенти  ФТН ће стицати додатна знања о вештачкој интелигенцији!

Факултет техничких наука у Чачку je  први факултет који ће у сарадњи са Huawei ICT  Академијом у редован програм укључити предавања о вештачкој интелигенцији, што ће омогућити да 90 студената буде у току са новим трендовима и изумима. Компанија Huawei Technologies и Факултет техничких наука у Чачку почели су заједнички пројекат акредитованих, информационих и телекомуникационих курсева. Ова сарадња је део стратешког договора између Универзитета у Крагујевцу и једне од највећих технолошких фирми у свету од 2018. године.

Генерални директор компаније Huawei Technologies у Србији, Chen Chen састао се са градоначелником Чачка Милуном Тодоровићем, проректором Универзитета у Крагујевцу проф. др Драганом Ђурчићем, деканом Факултета техничких наука проф. Данијелом Милошевић и професорима Факултета. Представници компаније Huawei овом приликом посетили су Научно технолошки парк у Чачку.

Chen Chen је истакао да је програм развијен за карактеризацију урбане мобилности посебно занимљив компанији Huawei која је усредсређена на аналитику података из бежичних комуникационих мрежа.


„Наставићемо да укључујемо своје ресурсе у образовање на Факултету техничких наука у Чачку. Huawei је у почетку тежио да подржи студенте и образовање уз подршку такозваних SEEDs, студијских путовања, у Кину. Међутим, модули за обуку HAINA споразума који ће ускоро бити представљени увешће студенте у најсавременије азијске технологије и обезбедиће им материјал који је прилагођен потребама тржишта“, истакао је Chen Chen.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић, изразио је велику захвалност компанији Huawei као и професорима и сарадницима са Факултета техничких наука на томе што се међу еминентним градовима и факултетима у Србији који образују кадрове за информационе технологије нашао и град Чачак.

„Наш факултет је данас и званично добио могућност за покретање акредитованих, информационих и телекомуникационих курсева, а све то је резултат великог рада и труда наших професора и стручњака. Изузетно је важно да се наш Факултет и даље развија, али и да односи Кине и Србије и у овој области иновационих технологија и вештачке интелигенције напредују. Ово је велики дан за Факултет у Чачку, сам Чачак, али и цео регион“, рекао је Тодоровић.

Према речима декана Факултета проф. др Данијеле Милошевић, партнерство са Huawei ICT Академијом омогућило је да до сада три наставника буду сертификована у области вештачке интелигенције и машинског учења, тако да сада материјале које су они користили на Академији могу да примене у оквиру предмета које реализују.


„Студенти четврте године на предмету Складишта података и откривање знања већ су у прилици да уче директно из материјала који су власништво Huawei Академије и подразумевају најновија иновативна решења за примену вештачке интелигенције. Huawei ICT Академија сада омогућава, како студентима тако и  наставницима да похађају курсеве по избору бесплатно и тиме стекну сертификате који представљају и декларишу додатно знање које је корисно за индустрију и за њихово запослење“, истакла је проф. Милошевић.

Декан је овом приликом подсетила на универзитетске напоре и истраживачке пројекте у којима је ова образовна установа постигла међународно признате успехе попут развоја здравствене роботике и ИТ решења, истраживања и примене апликација вештачке интелигенције за услужну и производну индустрију.

Huawei помаже у пласирању програма HAINA (Huawei Authorised Information and Network Academy) на универзитету, који може да постане и акредитовани предмет, посебно користан за обуку студената инжењерства. Више од 90 студената имаће прилику да учи о новим могућностима на пољу Big Data технологије и вештачке интелигенције који су у вези са следећом генерацијом уређаја за мрежу и 5G технологијом. Компанија пружа обуку професорима о HAINA темама на универзитету, као и о алатима неопходним за стицање практичног знања поред образовних материјала, док је образовна институција на себе преузела инфраструктуру и одржавање.

Програм Huawei ICT Академије основан је 2013. године у Кини и од тада се релизује у више од 70 земаља широм света.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up