Почело снимање документарних филмова на Интеракцији

У недељу, 6. августа, доласком петнаест учесника, студената филмских академија из 12 земаља (Аргентина, Бразил, Француска Полинезија, Холандија, Индија, Израел, Кина, Колумбија, Немачка, Швајцарска, Шпанија и Србија), почео је 18. Интеракција: студентски филмски камп. Студенти су се окупили у Културном центру Београда и након уводне радионице, отпутовали у Чачак, Ужице и Пожегу, где ће подељени у три екипе снимити три кратка документарна филма на тему „Одлив мозгова“.

Ужичку екипу предводи израелско-швајцарска редитељка Јарден Малка Боне из Тел Авива, која ја завршила дипломске студије на филмском департману Минсхар уметничке школе у Тел Авиву, с фокусом на режију и монтажу играног и документарног филма.

Редитељка чачанске екипе је Корали Гордон е редитељка документарних филмова и монтажерка из Француске Полинезије. Тренутно, у паузи студија, уз подршку Француског националног центра за кинематографију, режира свој кратки документарни филм у Египту.

Трећу екипу учесника која ће боравити у Пожеги предводи Бохао Лиу из Кине, који је дипломирао филмску режију и драматургију на Универзитету у Њујорку и Лондонској филмској школи (ЛФС). Његов дипломски филм, краткометражни документарац Eagles Rest in Liangshan (Орлово уточиште у Лиангшану) из 2021, освојио је студентског Оскара, Еми награду, као и награду Америчког удружења редитеља (ДГА). Такође, његов кратки хибридни филм When a Rocket Sits on the Launch Pad (Док ракета чека на лансирање) приказан је на на Берлиналу у такмичарској селекцији Generation 14plus 2023. Тенутно завршава докторске студије из филмске теорије и праксе у Паризу.

Поред троје редитеља, учесници и учеснице овогодишњег кампа у секторима камере, монтаже, звука и продукције су: сниматељи – Камило Виљамизар Плазас из Колумбије, Јована Берар из Србије и Манас Кришна из Индије; студенткиња из Немачке Луиса Навка, Аргентинац Игнасио Бањол Леал и Маријана фон Зекендорф Асис из Бразила су сниматељи и дизајнери звука, а монтажу филмова ће потписати Таи Инбар из Израела, Пабло Биедма Нуњез из Шпаније и Наваш Али Тирувалур из Индије; организатори екипа су студенти продукције из Београда Никола Павловић и Никола Петровић, као и Тара Милошевић, студенткиња из Холандије.

Учесници су пронашли своје приче и јунаке и снимају документарце на тему „Одлив мозгова“. Србија је у Европи (са земљама Западног Балкана) на врху листе по исељавању младог образованог становништва. Попис из 2022. показује највећи пад броја становника у Шумадији и западној Србији (196.906 људи). Чачак, Ужице и Пожега суочавају се са проблемом одлива мозгова у оквиру унутрашњих и спољашњих миграција, што ове средине суочава са тешким демографским и економским последицама. Учесници Интеракције ће кроз документарни филм у интеракцији са мештанима ова три града, проговорити на ову тему.

Након снимљеног материјла за филмове, 14. августа, све три екипе ће се окупити у Чачку, где ће до 21. августа монтирати филмове. Продукција филмова се одвија од менторством изреалског редитеља Ефима Грабоја. Подшку учесницима Кампа у свим фазама пружа тим Интеракција кампа, као и чланови локалног савета Интеракције (Јасминка Ђурић Лаловић, Душан Даријевић, Зоран Филиповић) у сва три града.

Од 16. августа у Чачку ће се учесницима Кампа, продружити учесници Радионице, Teen Doc-a, IVA.lab, Meet2Talk програма, а тада ће бити и отворен 2. Интеракција Фестивал кратког документарног филма.

НФЦ “Филмарт” реализује пројекат „Интеракција 2023” у склопу пројекта „Престоница културе Србије 2023 – Чачанска родна“ уз подршку Министарства културе Србије, Филмског центра Србије, Града Чачка, Wестерн Балкан Фонда, Cinnamon Filmsa и других партнера и спонзора

ИЗВОР: НФЦ Филмарт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up