Ужице – Топли фебруарски дани погодни су за зимску резидбу воћа. Како су мале шансе да у наставку зиме буде јаких мразева већ сада се могу орезивати све воћне врсте код нас.
„Време је ове сезоне било погодно за извођење те помотехничке мере. Јабучасте воћне врсте су могле да се режу скоро од јесенас, од опадања листа. За коштичаве воћне врсте је пожељно да се то обавља касније. Ценећи ситуацију каква је тренутна, надамо се да неће бити неких жестоких минуса па могу да се сада орезују и коштичаве воћне врсте, шљива, бресква, кајсија, каже Андрија Радуловић из Стручне саветодавне пољопривредне службе из Ужица.
У малињацима се препоручује и чишћење старих изданака, ко то није обавио до сада и почетак везивање ластара који ће овог лета дати род.
„Овако топло време утиче и на повећање популације штетних организама на воћним врстама. Засаде треба мало чешће обићи и погледати. Код малине поготово надати се ранијој експанзији воћне гриње“, наглашава Радуловић.
Лепи дани могу се искористити и за ђубрење засада, кречење, али и садњу нових биљака.