Покренут процес увођења газдинстава у електронски систем е-Аграр

Ужице – Како би се модернизовао и убрзао процес уписа и промене података у Регистру пољопривредних газдинстава Министарство пољопривреде покренуло је процес увођења газдинстава у електронски систем е-Аграр. То значи да ће пољопривредници од пролећа и захтеве за субвенције подносити у електронској форми. За почетак неопходно је обезбедити маил адресу и паметни мобилни телефон или сертификат за електронски потпис на чипованој личној карти и читач картица. Пољопривредници без дигиталног искуства могу да рачунају на помоћ надлежних.Поред Пољопривредне стручне саветодавне службе из Ужица на пословима преузимања параметара за активацију мобилне апликације и регистарију корисничког налога пољопривредника раде и поште и Управа за трезор.

“Да би произвођачи могли да уђу уопште у е-Аграр и да подносе захтеве за субвенције они морају да уђу на портал е-Управе са неким већим нивоом безбедности, а то је или преко дигиталног сертификата или преко мобилне апликације. Чипована лична катра има могућност да се у Муп-у на њу тај дигитални сертификат укуца. Мобилна апликација је боља опција за пољопривредне произвођаче који имају могућност коришћења и рачунара и мобилног телефона јер имају увид касније кући у све те податке. Док за дигитални сертификат који се очитава на чипованим личним каратма да би ушли у систем потребан је читач личних карти што произвођачи немају кући. И једним и другим треба маил адреса”, каже Зорица Лазић из Пољопривредне стручне саветодавне службе из Ужица.

Она позива пољопривредне произвођаче да што пре одраде први корак, односно да обаве регистрацију како би избегли гужве када платформ е-Аграр буде постављена на портал е-Управе.

“Пошто имате два корака, тај други корак односно промена података у систему е-Аграр је много компликованија и биће велике гужве и нећете моћи да приђете ни једном шалтерском службенику да вам нешто помогне. Тако да они растерета, да сад ако имају могућност кад ствраћају до града дођу и обаве тај први корак да л је то у пошти, да л код нас, да л у Трезору. У сваком случају да обаве тај први корак, а тај други корак видећемо и ми каква ће бити та платформа, јер платформ још није стављена на е-Управу.”

1 коментар. Leave new

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up