Покренута иницијатива за промену Закона о борцима

Пожега – Прошлог викенда у Тополи је одржан састанак више борачких организација на тему положаја бораца и ратних војних инвалида у Србији. На овом скупу покренута је идеја за промену Закона о борцима. Када за пар месеци, буде завршено прикупљање потписа за ову иницијативу захтеви ће бити предати Влади Републике Србије, кабинету председника Србије, Министарству за рад, борачка и социјална питања и Министарству за државу и локалну самоуправу. Дејан Марковић Милошевић, председник Удружења Гвоздени пук Србије, каже да је садашњи закон штур и предвиђа изузетно мало привилегија за борце. Како би се то променило они имају три захтева: да сви учесници ратова 90-их стекну право на борачки додатак, да се изврши исплата ратних дневница и да се оформи посебно министартсво које ће се бринути о борачким питањима и статусу бораца.

И Раденко Вишњић, председник Удружења ветерана Републике Србије указује на мањкавости постојећег закона и каже да они прижељкују права која у Републици Српској обезбеђује тамошњи Закон о борцима. Тренутно се одређене погодности могу оставрити само у Београду, јер  локалне самоуправе саме одлучују о висина средстава за борачка удружења, па имамо сутиацију да поједине општине не издавају ни један динар, каже Вишњић.

На подручју Пожеге регистрованих ветерана је 3 600, на Златиборском округу преко 16 000. Секретар Удружења ветерана и ратних инвалида ратова од 90-их за Златиборски округ Владе Радовановић позива све саборце да се боре за своја права и да потпишу петицију за промену Закона о борцима.

3 коментара. Leave new

 • Раденко Ера
  август 4, 2023 16:40

  Емисија је изузетна. Свака част.

  Одговори
 • DOPBEDE I ORAVDE VALJEVO

  Одговори
 • oliver.pavlovic.12@gmail.com
  август 6, 2023 18:47

  Hrvatski veteran primaju boracki dodatak Šiptari primaju boraki dodatak samo mi neprimamo nista jer bi to kostalo mnogo drzavu .A kada smo branili i ginuli tada smo bili dobri .Veću prebilegiju ima onaj koji ni barut nije omerisao tatini i mamini sinovi vecimom boraca je na ivicu siromastva i gladi sramota drzavo sramota.Ratni Veteran 98/99Košare Kosovo

  Одговори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up