Пожега: Укинута ванредна ситуација у седам а проглашена у две месне заједнице

Пожега – Нестабилно време праћено обилним падавинама које је обележило крај маја и почетак јуна начинило је огромну штету у пожеској општини. Након увођења ванредне ситуације 26. маја у 6 месних заједница, само недељу дана након тога ванредно стање је проглашено и у још 12 села. Након најновијих јучерашњих падавина штаб за Ванредне ситуације општине Пожега данас је поново заседао. Према речима команданта Стаба за ванредне ситуације и председника општине Пожега, Ђорђа Никитовића, поједина села попут Доње и Средње Добриње прошле су горе него први пут.а, овога пута на мети удара били су Мађер и Дражиновићи, због чега је Штаб због последица изазваним обилним падавинама, донео одлуку да ванредну ситуацију прогласи и у ове две месне заједнице. Са друге стране, оно што охрабрује, према извештају са терена и оним што је до сада урађено, стекли су се услови да у седам месних заједница ванредна ситуација буде укинута. То су села Врањани, Јелен До, Пилатовићи, Лопаш, Глумач, Пријановићи и Тучково, где је за сада ситуаиција стабилна, тако да ће сва потребна механизација бити усмерена ка угроженијим деловима пожеске општине.

Такође, на данашњој седници штаба је наглашено и да је Завод за јавно здравље извршио дезинфекцију 2 домаћинства у која је вода ушла у саму кућу, једно у Глумчу а друго које се налази у Драгачевској улици.

Као што је и раније речено, јака бујица највеће штете нанела је путној инфраструктури односно у највећој мери некатегорисаним путевима, тако да је сва расположива механизација свакодневно ангажована на санирању штете.

О коначној штети када су у питању пољопривредни усеви, речено је данас на штабу, више ће се знати након стабилизације времена и коначног повлачења воде, када комисија буде кренула да обилази терен. Поред саме пољопривредне штете, додатна инвестиција биће и чисћење парцеле од речног односно бујичног наноса, где је негде муљ чак и од 30 до 50цм.

Општина Пожега за санацију штете определила је 14 милиона динара, а додатних 10 милиона биће опредељено од стране државе.

Председик општине Ђорђе Никитовић обавестио је чланове штаба да је након састанка у Ивањици са Министром за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру  договорено да ће Министарство финансирати санацију 3 моста у пожеској општини, док ће преко Министарства за пољоприведу 45 милиона динара бити опредељено за надокнаду пољопривредне штете.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up