Председник Међународног задружног савеза посетио задругу “Морава” из Горобиља

Пожега – Током посете Србији председник Међународног задружног савеза Ариел Гуарко из Аргентине обишао је недавно и неколико земљорадничких задруга у Пожеги и Ариљу. Бранко Варничић директор задруге “Морава” из Горобиља, која је угостила посетиоце из иностранства, али и представнике Окружног задружног савеза и Задружног савеза Србије, каже да је посету доживео као велику част. Задругарство у Пожеги је показано као пример добре праксе, “али нас то обавезује да останемо на путу стварања институције која ће помоћи у опстанку наших села”, каже Варничић.

Они тренутно окупљају 17 задругара са територије Горобиља и још пет околних села. Током 2022. сировину су откупљивали и од произвођача из других крајева наше и суседних општина. Након 25 година паузе оживели су задругу пре 4 године и на тржишту тренутно имају 9 производа од киселог купуса и један од цвекле. У плану је и проширење асортимана производима од паприке и освајање нових тржишта.

“Већ смо освојили један део београдског тржишта где се лепо продаје, чак имамо и неколико продавница код нас у Пожеги и у Ужицу. Од 6. до 8. априла учестоваћемо на Сајму у Ваљеву, то је СПРЕГ, домаћи трговински ланци. Ми смо тренутно ушли у један велики ланац, то је Еуропром из Ваљева. Поменуо бих и нашу Прехрану која са својих седам маркета исто повлачи пуно наших производа. Надамо се кроз добијање купца, неког од наших домаћих ланаца, ми бисмо овај капацитет затворили. Наравно, планови су да проширимо и смештајне и прерадне капацитете. Самим тим да повећамо и број коопераната и број радника па ћемо видети да ли ћемо успети”, каже Варничић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up