Представљен пројекат „О-ДВА-ЈА-МО”

Пожега – Јуче је на Тргу слободе у Пожеги одржана јавна промоција пројекта „О-ДВА-ЈА-МО” који се одвија под слоганом “Брзо и лако сад одваја свако“. Поред представника ЈКП“Наш дом“ које спроводи овај пројекат у Пожеги, представника локалне самоуправе и деце из вртића и основних школа, присутни су били и представници Министарства за заштиту животне средине и Амбасаде Шведске који пројекат финансијски подржавају.

У овај програм примарне селекције отпада укључено је 17 локалних самоуправа у Србији, међу којима су у оквиру региона Дубоко – Ужице, Чачак, Пожега, Лучани, Чајетина, Ивањица, Бајина Башта и Косјерић. Пројекат се реализује од прошле године, а видљиви су и први резултати. До сада је прикупљено више од милион килограма отпада који се може рециклирати. Миљко Краговић, директор ЈКП „Наш дом“ истакао је да је за постизање зацртаног циља, а то је смањење депонија, здравија животна средина и чистија Пожега неопходна сарадња  грађана и комуналног предузећа. Подсетио је и на могућности које је овај пројекат донео нашој општини и позвао суграђане да одвајају отпад по врстама у нове канте и контејнере.

Обраћајући се окупљенима на пожешком тргу помоћник министра у Министарству за заштиту животне средине Душан Чаркић, најавио је и нове пројекте  који ће се уз њихову подршку спроводити у Пожеги.

“Циљ нам је да месту настанка отпада вршимо примарну сепарацију како бисмо што мање отпада допремали на депоније, а што више отпада користили као рециклажни материјал. Општина Пожега је један од већих учесника овог пројекта, добила је камион за одвожење смећа, преко 4000 канти и преко 100 контејнера за реализацију активности на овом пројекту. Ово је пилот пројекат и то је само једна од мера које Министарство заштите животне средине спроводи у реализацији свих пројеката заштите животне средине. Поред овога заједно са колегама из општине Пожега радимо на санацији постојеће депоније, радимо на изградњи трансфер станице и радимо на замени котлова у индивидуалним домаћинствима”, рекао је Чаркић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up