Представљени четворогодишњи резултати АЦТ пројекта

Данас у хотелу Москва, представљени су четворогодишњи резултати АЦТ пројекта, (Заједно за активно грађанско друштво) који подржава Влада Швајцарске, а спроводе Хелветас Сwисс Интерцооператион и Грађанске иницијативе из Београда. Укупна вредност прве фазе пројекта је 5,96 милиона евра.

У оквиру АЦТ пројекта у последње 4 године подржано је 184 удружења грађана широм Србије (70% ван Београда) кроз мање пројекте у вредности од 3 милиона евра. Више од 150.000 грађана имало је директну корист од АЦТ пројекта. За време трајања пројекта усвојена су 34 прописа на локалном и 11 на националном нивоу чија је имплементација утицалана побољшање живота грађана, посебно рањивих група у друштву

Подржани пројекти покривају области које се односе на људска права, социјалне услуге, заштиту животне средине, здравље, развој и становање, решавање специфичних проблема у локалним заједницама. Неки од њих су се бавили оснаживањем жена у руралним подручијима, правом наслеђивања жена, феноменом дечијих бракова ромске популације, положајем деце без родитељског старања, усвајањем Закона о хитној помоћи, постављање платформе за пружаоце социјалних услуга у Новом Пазару, заштите права оболелих од Алцхајмерове болести, подршку удружењима са ретким болестима и многих других.

АЦТ пројекат ће од новембра 2023.године ући у другу фазу имплементације, а за нови четворогодишњи циклус Влада Швајцарске определила је више од 6. милиона евра.

Данашњи догађај   окупио је представнике државних институција, амбасада, међународних и домаћих организација и медија, а гостима су се обратили: Рихард Коли шеф развојне сарадње Амбасаде Швајцарске, Снежана Мишић Михајловић међународна тим лидерка АЦТ пројекта и Ксенија Никић менаџер програма за изградњу капацитета, Грађанске иницијативе.

Шеф развојне сарадње Амбасаде Швајцарске, Рихард Коли истакао је да Швајцарска, заједно са осталим развојним партнерима, остаје посвећена пружању подршке јачању цивилног друштва у Србији. „Када говоримо о резултатима, није довољно водити се само чињеницама и бројкама које можемо видети у извештајима, много су важније приче људи које најбоље илуструју како су се њихови животи променили на боље. И у наредној фази АЦТ-а наставићемо да подржавамо актере цивилног друштва широм Србије, укључујући и неформалне покрете који су доста успешни у мобилисању грађана који желе да реше конкретна питања.“

Међународна тим лидерка АЦТ пројекта, Снежана Мишић Михајловић истакла је да је приступ АЦТ-а у првој фази био пружање циљане подршке организационом развоју удружења грађана кроз едукације и менторства. „За ту сврху смо ангажовали око 50 едукатора и ментора, стручњака из различитих области. То говори о нашем приступу којим смо хтели да едукације буду што више засноване и прилагођене потребама организација. Из ове перспективе, мислимо да има још пуно простора за овај тип подршке у наредној фази“, закључила је Снежана.

Менаџер програма за изградњу капацитета Грађанских иницијатива, Ксенија Никић рекла је да су за наредну фазу АЦТ-а важне научене лекције из претходне фазе АЦТ програма, а да су планове за наредну базирали управо на стеченом искуству, са намером да наредна фаза буде ефикаснија и још више прилагођена потребама цивилног сектора у Србији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up