Представници Пожеге обишли постројење за прераду отпадних вода у Крушевцу

Крушевац – Међу срединама које ће се активно укључити у очување животне средине, у првом реду речних вода, наћи ће се и Пожега. Наиме, Европска унија је определила 500 милиона евра за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у Србији, а међу 17 локалних самоуправа, нашла се и Пожега. Како би се упознали са искуствима у раду постројења за пречишћавање отпадних вода, која су већ активна у Србији, представници општине су посетили постојење у Крушевцу.

Делегацију Пожеге, која је обишла постројење за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу, су чинили заменик председника општине Иван Новаковић, Миљко Краговић и Марија Голубовић испред ЈКП „Наш Дом“, са циљем да се упознају са свим аспектима изградње и функционисања једног оваквог постројења.

Наиме, пројектом којим Европска унија, преко министарства за европске интеграције жели да унапреди област екологије, конкретно смањи загађења наших река, предвидјена је градња 17 постројења  за пречишћавање отпадних вода од којих би једно требало да буде изграђено у Пожеги.

Реч је о инвестицији вредној 69 милиона евра, од које је 6 милиона евра одобрено за уређење локалне водоводне и канализационе инфраструктуре, што је за Пожегу посебно значајно јер би, поред 1100 километара водоводне, а само 44 километра канализационе мреже, могла бити значајно дограђена најнеопходнија канализација на подручју целе општине.

О бенефитима изградње погона за пречишћавање отпадних вода, директор постројења у Крушевцу,  Милутин Тасић има само речи хвале. Једно од кључних питања је било везано за утуцај оваквог постројења на своје окружење, почев од евентуалних непријатних мириса па надаље.

Најбоља искуства из Крушевца али и још неких сличних постројења, послужиће Пожеги да направи најбољи избор са циљем да њени грађани, а посебно будућа поколења, имају што здравије животно окружење. Пожега је већ кренула у том правцу, па је ово била прилика да се представници Пожеге упознају са свим аспектима изградње и рада оваквог постројења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up