ПРЕКО 4 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА УЧЕНИКЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ У ПОЖЕГИ

У оквиру активности „Оснаживање младих пољопривредника”, двадесет средњошколаца из Пожеге и околних општина, који су изабрани путем конкурса за доделу средстава за подстицај пољопривреде, добило је опрему у вредности до 250.000 динара за унапређење својих газдинства.

Фондација Ана и Владе Дивац потписала је са ученицима завршне године Пољопривредне школе са домом ученика „Љубо Мићић” у Пожеги, Уговор о донацији средстава из Фонда за подршку младим пољопривредницима.

Фонд за оснаживање младих пољопривредника покренут је 2018. године, и од тада је преко 120 младих пољопривредника добило донације. Фонд је 2022. године подржао Пројекат „Велика мала привреда“ који финансира УСАИД, а спроводи АЦДИ/ВОЦА. Циљ је да се пружи подршка ученицима завршне године пољопривредне школе, који желе да наставе да се баве пољопривредом и унапређују своје породично газдинство.

„Захваљујем се Фондацији Ана и Владе Дивац и Пољопривредној школи „Љубо Мићић” испред општине Пожега. Свим ученицима који су данас ту честитам и желим срећу у даљем школовању и да се након завршетка врате у своја газдинства и тамо пренесу своје знање и искуство и помогну породици и пријатељима“, изјавила је Слађана Милчановић, заменица председника општине Пожега

Осим финансијске подршке, млади су током године присуствовали предавањима и уз подршку ментора учили да развијају сопствени пословни план.

„Циљ нам је да млади, поред тога што ће остати у својој средини и развијати породична имања, науче да развијају производе који ће наћи своје место на тржишту. То значи да треба да прате трендове у производњи хране и да знају како да дођу до подстицајних средстава која ће им помоћи да производњу унапреде”, изјавила је  Ивана Божић, менаџерка за развој људских капацитета и инклузију, пројекат  “Велика мала привреда“

Марко Аничић из Пријепоља је завршио смер вертеринарски техничар и један је од 20 ученика који су данас потписали уговоре за донацију средстава из Фонда.

Пријавио сам се на конкурс да бих добио сакупљач сена. Бавимо се сточарством, производњом млека и сира и ова машина нам је јако потребна за скупљење хране за стоку“, изјавио је Марко и додао да је врло важно у пољопривреди имати функционалне машине.

„Са великим задовољством настављамо пројекат оснаживања младих пољопривредника и ове године у средњој пољопривредној школи у Пожеги. Вредност фонда у 2023. години је 4.050.000 и реализован је у сарадњи са општинама Пожега, Ужице, Чајетина, Горњи Милановац, Ариље и Пријепоље. Позивамо и остале општине Златиборског округа да нам се придруже и у наредној години подрже младе пољопривреднике”, изјавила је Александра Кецојевић, програмска директорка у Фондацији Ана и Владе Дивац и додала да је, осим донације, можда од још већег значаја то што су млади имали могућност да се едукују како да напишу пословни план и добили савете за развој производње и економичност, што ће им и касније бити корисно приликом аплицирања на друге конкурсе и тако добију додатна подстицајна средства.

„Драго ми је да се наставља вишегодишња традиција где деца наше школе добијају опрему за започињање и унапређење посла. Битно је да се задржимо и вратимо на село и производимо храну, светско тржиште има велику потражњу а ми имамо услове”, изјавио је Којо Бошковић, директор Средње пољопривредне школе “Љубо Мићић”.

Фондација Ана и Владе Дивац наставља са оснаживањем младих пољопривредника и у другим локалним самоуправама у Србији, с тога позива и остале општине да се придруже овом пројекту и пруже подршку ученицима завршних разреда који су заинтересовани да се након школовања баве пољопривредом и унапреде своје породично газдинство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up