Примарна селекција отпада и у Пожеги

Пожега – Општина Пожега креће од следећег месеца са примарном селекцијом отпада. Како би се омогућила рециклажа дела отпада и на тај начин смањиле количине које завршавају на депонијама ЈКП “ Наш дом” ће до краја марта извршити испоруку бесплатних плавих канти грађанима. Оне ће служити за одлагање сувог отпада, односно папира, пластике и метала док ће се остали отпад одлагати у постојеће канте и контејнере. Паралелно са тим на свим местима у граду где већ постоје контејнери биће постављени и нови у плавој и жутој боји. Плави ће, као и канте исте боје, бити намењени за одвајање сувог отпада док ће се у жуте одлагати стакло. Пројекат се спроводи уз подршку Министарства за заштиту животне средине и Амбасаде Шведске.

“Општина Пожега кроз овај пројекат је добила 4504 плаве канте за одвајање сувог отпада, 85 плавих контејнера и 48 жутих контејнера. Јавно комунално предузеће ће у наредном периоду извршити испоруку нових бесплатних плавих канти које ће служити за одвајање отпада. У плаву канту, која ће бити допремљена на адресу сваког грађанина одлагаће се такозвани суви отпад где спада папир, картон, пластика, метал, а сав преостали отпад одлагаће се као и до сада у канте или контејнере које грађани сада користе. За одлагање стаклене амбалаже поставићемо жуте контејнере на одређеним локацијама у граду. Сваки грађанин ће имати упутства како правилно да одлаже отпад. Апеловала бих на наше суграђане да када добију бесплатне канте за одвајање отпада то заиста и раде и да пређемо на један озбиљан и одговоран начин опхођења према природи, а и према нама самима”, каже Марија Голубовић из пожешког комуналног предузећа.

Отпад који се сакупи у новим кантама и контејнерима биће додатно сортиран на линији за секундарну сепарацију у оквиру Регионалног центра за управљање отпадом “Дубоко” и потом преусмерен на рециклажу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up