Програм “Моја прва плата” доноси резултате

Ужице – Кроз програм „Моја прва плата“, на подручју Пожеге 18 лица је крајем прошле године закључило уговоре са послодавцима и Националном службом за запошљавање и почело оспособљавање у 14 компанија. Од тога је две трећине високообразованих. На подручју које покрива ужичка филијала укупно је 112 особа на овај начин дошло до привременог посла. Они ће бити ангажовани укупно 9 месеци и за то време ће примате новчану надокнаду у износу од 25 000 динара за лица са средњом школом, односно 30 000 динара за кандидате са високим нивоом образовања.

“На територији општине Пожега, на самом почетку, 25 компанија је отворило 50 позиција за укупно 68 извршилаца. Током друге фазе незапослена лица су се пријављивала на ове позиције тако да је финале целог овог поступка, када је у питању општине Пожега, да је попуњено 18 позиција са 18 лица и они ће се оспособљавати у 14 компанија на територији општине Пожега. Сви су они кренули са радом до 30. децембра. Што се тиче самих занимања, односно радних места код средње стручне спреме то су административна занимања, сервисери, медицинске сестре, док код високе то су васпитачи, доктори стоматологије, технолози производње а имамо и судијске приправнике и сви они сада успешно реализују своју прву плату”, каже Радољуб Шуњеварић из НСЗЗ.

Програм “Моја прва плата” реализује се већ трећу годину. Ефектима првог циклуса који је завршен су задовољни у Националној служби за запошљавање. Око 63% процента лица која су била укључена у програм током 2020/2021. године у року од 6 месеци од завршетак мере су засновали радни однос, код истог послодавца код кога су били на оспособљавању или код неког другог послодавца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up