Прошле године у Пожеги забележно 146 случајева породичног насиља

Пожега – Током прошле године у нашој општини забележно је 146 случајева породичног насиља. Најдоминантније је било психичко насиље, а следе физичко и економско. Међу насилницима је било највише мушкараца, док су жене регистроване у 35 случајева. Од укупног броја учинилаца око 40 процената су повратници. Без обзира о којој врсти насиља се ради свако се пријављује полицијској станици, каже Јовица Лазаревић, начелник Полицијске станице у Пожеги.

“Према Закону ако овлашћемо лице полиције не изрекне насилнику хитне мере онда ни остали органи правосуђа не могу поступати на тај начин. Насиље у породици у највећем броју случајева пријављује сама жртва. У току прошле године било је 146 догађаја у којима је поступала полиција у вези са породичним насиљем. У највећем броју случајева радило се о психичком насиљу, имало је 107 случајева, затим физичком 69 и економском 8. Нисмо имали пријава сексуалног насиља. У великом броју случајева се радио томе да се дуплирају физичко и психичко или психичко и економско насиље. Полицијски службеници су у 122 случаја према могућем извршиоцу изрекли хитне мере привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој, а у 57 случајева је изречена хитна мера привременог удаљења учиниоца из стана. Старосна структура извршилаца је стварно шаренолика, креће се од 18 до преко 70 година, а преовладавају извршиоци старосне доби између 31 и 40 година, њих је негде око 28 процената”, појашњава Лазаревић.

Од почетка ове године (за првих 80 дана) у Пожеги су евидентирана 22 догађаја са елементима насиља у породици. Изречено је 18 хитних мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву насиља и прилази јој, а у 9 случајева привремено удаљења из стана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up