Протест упозорења малинара одржан у Ужицу

Ужице – Јуче је на градском тргу у Ужицу одржан протест упозорења малинара са подручја Златиборског округа. Произвођачи су се окупили јер су незадовољни овогодишњом откупном ценом. Милутин Живковић, председник Савеза српске малине, удружења које је организовало скуп у Ужицу, истакао је да је од фебруара слао дописе надлежним институцијама у којима је истакао проблем са ниском откупном ценом малине.

„Тражили смо помоћ од државе преко ресорног министарства и био је договор да се малинари помогну подршком од 100 динара по килограму“, рекао је он за Радио Луну и додао да држава убира значајан девизни прилив од малине између 300 и 500 милиона евра годишње.

Живковић је рекао да је држава прошле године помагала друге пољопривредне културе због чега и они траже помоћ, али да се након обећане подршке није ништа десило.

Додао је да изражавају незадовољство и да ће се, ако се не сагледају њихови захтеви, придружити протесту осталих пољопривредника. „Урадили смо све што смо могли и исцрпели смо све могућности“, рекао је Живковић.

Добривоје Турудић, произвођач малине из Рибашевине, истакао је данас да је у последње две године у целом свету дошло до поскупљења хране, осим српске малине. „Не постоји ни један производ који је од 2021. појефтинио а који се користи у исхрани, успели су само са српском малином“, рекао је он и додао да се малинари осећају као рудари у Африци и да су данас доведени у најлошију позицију на пољопривредној мапи Европе и света.

Турудић је рекао да су се малинари скупили данас на градском тргу у Ужицу како би подржали своје колеге али се запитао да ли је уопште могуће било шта учинити. „Питање је да ли помоћ државе може да нас поврати. Доведени смо на дно због чега људи у граду и држави морају да размишљају“, рекао је Турудић.

Сретен Ђукић, произвођач малине из села Бреково код Ариља, нагласио је да је решење за проблем малинара у Влади Републике Србије и да је потребна боља организација како би се преговарало о бољој цени.

Он је додао да је цена снижена са 600 на 200 динара по килограму и да она не може да покрије основне трошкове производње. „Тиме се вређа достојанство малинара који од тог посла живе“, рекао је он и додао да велики број произвођача још није увек исплатио бераче за ову сезону.

ИЗВОР И ФОТО: Радио Луна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up