Реакције грађана на акцију „Брзо и лако сад одваја свако“ изузетно позитивне

Пожега – Током ове седмице биће организовано прво одвожење отпада који су грађани Пожеге одвојили у плаве канте. Подела тих канти почела је прошлог месеца а укупно их је на располагању око 4500. У њих се одлаже суви отпад, односно папир, пластика и метал. Марија Голубовић из ЈКП „Наш дом“ каже да су реакције грађана на акцију „Брзо и лако сад одваја свако“ изузетно позитивне. Грађани насеља Трећи рејон, који су међу првима добили плаве канте, већ су их напунили па ће ускоро уследити и прво преузимање селектованог кућног отпада који ће се транспортовати до депоније Дубоко. Становници који живе у стамбеним зградама такође ће моћи да врше примарну селекцију отпада, али у специјалне контејнере који ће бити ускоро постављени на местима где већ постоје контејнери за отпад. Плави ће, као и канте исте боје, бити намењени за одвајање сувог отпада док ће се у жуте одлагати стакло. Марија Голубовић каже да се тренутно ради на едукацији грађана за одвојено сакупљања отпада. У упутству које су Пожежани добили уз плаву канту стоји између осталог и да се у посуду за пластични отпад не одлажу пластичне часе и кашике, као ни пластичне фолије, џакови и кесе. Препорука је да се приликом одвајања празна амбалажа најпре испере водом, а по могућности и спљошти како би се простор у канти рационалније користио.

“Пошто ће дуго стајати, на сваких петнаест дана ће се вршити пражњење, да се не би осећали непријатни мириси амбалажа треба да се испере па да се убаци унутра. Са флаша и тегли пре убацивања у жути контејенер потребно је скунути чепове и поклопце. Папирни отпад који не треба одвајати у плаву канту су замашћене и упрљане кутије, папири и убруси, пелене, масни, пластифицирани папири укључујући пластифициране магазине и брошуре. Много грађана нас је питало шта сматрамо под металним отпадом. Метални отпад који не треба одвајати у плаву канту су конзерве од фарби, разређивача и машинског уља, плинске боце, а под металним отпадом који треба одвајати подразумевамо лименке за пиће, конзерве за храну, металне чепове и поклопце”, истиче Марија Голубовић.

Пројекат примарне селекције отпада спроводи се у четири региона за управљање отпадом који обухватају укупно седамнаест градова и општина у Србији, а медју њима је и регион Дубоко. Заједнички циљ је повећање стопе рециклаже на 15 % у наредне две године. Пројекат спроводи Министарство заштите животне средине Републике Србије уз помоћ ЕУ и владе Краљевине Шведске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up