Рзавска вода поскупљује од јануара

Ариље – Цена воде коју предузеће „Рзав“ из Ариља испоручује од следеће године ће бити повећана. Поскупљење ће бити 16,5 % и кубни метар воде коштаће 13,97 динара. Ова одлука донета је прошлог петка на седници координационог тела система „Рзав“, а примењиваће се од 1. јануара. Директор фабрике воде Зоран Бараћ каже да ће се овим поскупљењем избећи даљи губици предузећа настали повећањем трошкова производње. Реалана цена да би предузеће, у ситуацији значајног повећања трошкова,  позитивно пословало је 17 динара по м3, па не искључује још једно повећане у првој половини следеће године.

Сумирајући резултате у 2022.години Зоран  Бараћ каже да је фабрика остварила предвиђени обим производње. Иако је постојала бојазан да ће се поновити 2021. и да ће у најсушнијим месецима доћи до рестрикције то се протеклог лета није десило. Ипак, предузеће је у првих девет месеци забележило губитак, што је последица значајног увећања трошкова за електричну енергију и хемикалије које се користе у процесу производње воде.

Киша која је падала протеклих дана значајно је подигла водостај Рзава, а то је након сушног периода добра вест за фабрику воде, каже Бараћ. Тренутни проток на водозахвату је око 6м3/с, а током викенда је бележен протицај и од 10 м3/с.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник