Санација и реконструкција Цркве Светог Илије у Годовику

Пожега – Захваљујући средствима која су опредељена из општинског буџета, кроз конкурс намењен црквама и веским заједницама са седиштем у општини Пожега, ускоро ће почети радови на санацији и реконструкцији Цркве Светог Илије у Годовику. Она се већ годинама налази у лошем стању.

Грађена је половином 19. века, али због подводног терана њени темељи су почели да тону, па је дошло до пуцања зидова, пре свега западног зида, што је током времена условило померање звоника од своје осе. Цео комплекс Цркве Светог пророка Илије заједно са Црквом Светог Ђорђа под заштитом је државе као културно-историјско добро од великог значаја. Пројекат санације и реконструкције урађен је уз сагласност Завода за заштиту споменика културе из Краљева.

Поред цркве у Годовику општинским средствима ће се финансирати и израда звоника са палионицом за свеће у црквеној општини Засеље, као и наставак изградње храма Светог Николаја Жичког у Табановићима. Подржан је и пројекат за довршетак унутрашњих и спољашњих радова на пратећим објектима цркве у Горобиљу и постављање унутрашње расвете у новој пожешкој цркви. Укупан износ средстава распоређених на конкурсу за цркве и верске заједнице је 6 милиона динара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник