Састанак у Ариљу: Свим грађанима обезбедити воду за пиће, кување и санитарне потребе

Ариље – У Ариљу је одржан састанак са циљем да се још једном изврши процена ситуације и обезбеди спровођење неопходних и нужних мера којима би се обезбедило снабдевање водом са водосистема Рзав. Након састанка издато је и саопштење које преносимо у целости:

Свим грађанима који се снабдевају из Јавног водног предузећа „Рзав“ – Ариље треба обезбедити чисту пијаћу воду за основне потребе – пиће, кување и санитарне потребе, закључено је на заједничком састанку представника Моравичког и Златиборског управног округа, у чијем раду су учествовали представници свих пет јединица локалне самоуправе које користе воду у снабдевању становништва из водозахвата „Рзав“, начелници градског и општинских штабова за ванредне ситуације, директори локалних јавних предузећа, која се баве дистрибуцијом воде, дирекрор ЈП „Рзав“ – Ариље, начелници Окружних штабова за ванредне ситуације и начелници Моравичког и Златиборског управног округа, представници Завода за јавно здравље из Чачка и Ужица и надлежних републичких инспекција и полиције.

На састанку у Ариљу оцењено је да не треба очекивати значајније повећање водостаја у реци Рзав, нормализацију производње и испоруке воде пре краја септембра, због чега је нужно обезбедити контролу примене донетих мера од стране локалних штабова за ванредне ситуације, или донети и оне које се односе на строжу контролу ненаменског трошења чисте пијаће воде из локалних дистрибутивних мрежа као техничке. Најчешће, за заливање пољопривредних култура, прање улица и тргова, перионице возила и слично.

Сваки неовлашћени прикључак на дистрибутивну мрежу и коришћење воде сматра сед крађом, па је дат налог надлежним инспекцијским и државним органима да врше контролу „дивљих прикључака“ и у свим случајевима подносе кривичне пријаве а оштећена јавна предузећа покрећу тужбе за накнаду материјалне штете.

Наложено је свим дистрибутерима воде и надлежним органима у јединицама локалне самоуправе да одмах крену у контролу крађе воде и прекомерне потрошње и у средствима јавног информисања и својим интернет адресама објаве телефоне на које грађани могу анонимно подносити пријаве  против правних и физичких лица која неовлашћено или пијаћу користе као техничку воду.

Комуналној инспекцији, комуналној милицији и радницима ЈКП, помоћ ће пружати и полиција у свим случајевима нелегалних прикључака и крађе воде.

Завод за јавно здравље, санитарна и водна инспекција ће редовно вршити контролу квалитета воде (хемијске и бактериолошке исправности) и поштовања законских и прописа локалних власти од стране свих учесника у систему за водоснабдевање „Рзав“ – Ариље и о томе обавештавати надлежне и јавност.

Град Чачак и општине Горњи Милановац, Лучани, Пожега и Ариље, због неповољне хидролошке ситуације и изузетно ниског водостаја, смањења производње и испоруке воде корисницима из система „Рзав“, почетком августа, прогласили су ванредну ситуацију.

Изјаве по завршетку састанка

Зоран Бараћ – директор ЈП „Рзав“ Ариље

Слободан Јоловић – начелник Моравичког управног округа

Бобан Перишић – начелник Златиборског управног округа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up