Снег у априлу – проблем за воћаре

Ужице – Ниске температуре и снег у априлу не погодују раном воћу које је већ процветало. Страх од губитка овогодишњег рода биће код воћара присутан и у наредним данима. Сам снег не мора да доведе до значајних оштећења, али би мраз који је најављен могао уништи род. Наосетљивији су тек оформљени плодови, истиче Ана Прокић из Пољопривредене стручне саветодавне службе у Ужицу.

“Критичне тачке су код тек оплођених цветова који су најосетљивији на минус један степен. Снежни покривач за већину воћних врста у нашем крају биће изолатор, осим за оне које су најосетљивије и оне које су тек оплођене. Нисмо погођени као Чачак за сада, али код нас ће бити проблем оно што тек долази. То су мразеви који се могу очекивати у наредном периоду и који могу да униште тек оплођене цветове. Значи да оно што тек долази је код нас критичније од оног што се до сада десило”, каже Ана Прокић.

Она подсећа да је Министарство пољопривреде расписало прву субвенцију за ову годину, а да се пријаве врше електронским путем на порталу еАграр. У систем електронске регистрације пољопривредних газдинстава пријавило се до сада око 197.000 од око 450.000 пољопривредних домаћинстава. Овај систем треба да омогући да сви подаци о домаћинству буду на једном месту и да олакса пољоприведницима, али је сам прелазак на електронску регистрацију газдинства изазвао доста проблема. Ана Прокић каже да ситуација сада иде на боље. Први талас пријављивања у марту месецу, када су под великим притиском били и произвођачи и саветодавци, је прошао, а  највећи проблеми у нашем крају су били катастарске природе,  односно непреведене парцеле.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up