„Спасимо храну, спасимо хуманост“

Пожега – Гости нашег радија били су Ана Кошел, директор Фондације Ана и Владе Дивац и Јелена Ракић, пројект менаџер Фондације

Фондација Ана и Владе Дивац основана је 28. јуна 2007. године као независно и непрофитно удружење са циљем да помогне грађанима, посебно избеглим и расељеним лицима, у практичном решавању њихових животних и егзистенцијалних проблема са посебним акцентом на решавању њихових стамбених питања.

Фондацију су основали Ана и Владе Дивац, као наставак двадесетогодишњег хуманитарног рада започетог у САД у оквиру Хуманитарне организације Дивац (ХОД). Организација је у протеклих 13 година била првенствено усмерена на подршку најугроженијима (на решавање стамбених и економских проблема), на унапређење услова за квалитетно одрастање деце и младих, развој филантропије и социјално предузетништво.

Захваљујући подршци 700.000 појединаца, 700 компанија и 83 организације, Фондација је до сада прикупила више од 23 милиона долара и обезбедила помоћ за више од 750.000 људи.

Фондација Ана и Владе Дивац је друштво у којем грађани преузимају одговорност и схватају моћ заједништва у решавању личних и друштвених проблема и обезбеђивање квалитетног живота рањивих група и њихово интегрисање у локалну и ширу заједницу јачањем равноправности, солидарности и толеранције у друштву.

Фондација развија филантропију као основу за солидарност и дух заједништва у друштву.

Приоритети Фондације у наредном периоду су пројекти који имају за циљ запошљавање, првенствено младих људи и самохраних родитеља, кроз доделу грантова за покретање или унапређење сопственог посла, као и менторску подршку. Поред тога, Фондација наставља да ради на стварању услова за боље одрастање деце и младих, кроз обнову вртића, школа и спортских терена и сала, јачање активизма младих.

Имајући у виду изазове и ванредне ситуације који су се десили 2014. и 2015. године, поплаве у Србији и избегличку кризу која још увек траје, Фондација се укључила и у обнову поплављених подручја али и у помоћ деци и породицама које долазе из ратом захваћених подручја Блиског истока.

Поред деловања и рада на пројектима у ванредним ситуацијама, све време радимо на томе да унапредимо друштво у Србији кроз побољшање квалитета живота оних најрањивијих друштвених група, пре свега младих, деце, самохраних мајки.

Са циљем да повећа свест грађана о проблему бацања хране и недовољних донација хране, али и да допринесе унапређењу пракси које ће подстаћи повећање донација хране, Коалиција за доброчинство предвођена Фондацијом Ана и Владе Дивац, уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID), покренула је 23. августа кампању „Спасимо храну, спасимо хуманост“. Кампања, која ће трајати до новембра ове године, обухватиће низ акција донирања хране пред „Национални дан давања“, као и током самог дана који се већ традиционално одржава 9. октобра.

У Србији, на граници апсолутног сиромаштва живи седам одсто становништва, односно, готово пола милиона људи. У ризику од сиромаштва је готово четвртина популације (23,2%). Многи од ових грађана Србије зависе од донација хране које су тренутно недовољне, док се према проценама у Србији дневно баца два милиона килограма хране.

Упркос томе што се храна све више донира, а произвођачи хране и трговци желе да донирају вишкове хране народним кухињама, банкама хране и добротворним организацијама, количина хране која се донира и даље чини само мали део у укупном вишку јестиве хране доступне у Србији. Решење овог проблема је у ближој сарадњи свих укључених актера.

Према анализи коју су спровели Форум за одговорно пословање и Коалиција за доброчинство, донације хране у Србији би могле да буду увећане на годишњем нивоу за вредност од близу 160 милиона динара (на укупно 700 милиона динара), уколико би био укинут ПДВ на донације хране.

Када је у питању утицај на животну средину, подаци УН Агенције за храну и пољопривреду (ФАО) указују да је уништавања хране један од највећих загађивача ваздуха са осам одсто учешћа у укупној емисији гасова који изазивају ефекат стаклене баште на глобалном нивоу.

Кампањом „Спасимо храну, спасимо хуманост“ желимо да допринесемо повећању донација хране за најугроженије и смањењу бацања хране која је још увек безбедна за људску употребу. Очекујемо велику подршку грађана, компанија, организација цивилног сектора и медија и позивамо све да се укључе“ рекла је Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац.

Кампања „Спасимо храну, спасимо хуманост“ се реализује у склопу Пројекта за унапређење оквира за давање који финансира Америчка агенција за међународни развој (USAID), а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац. Остали чланови Коалиције су Траг фондација, Цаталyст Балканс, СМАРТ Колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

За више информација о кампањи и начинима за укључивање можете да посетите веб сајт: http://spasimohranu.rs/

Разговор са нашим гошћама можете чути кликом на стрелицу доле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up