Сва штета од поплава још није евидентирана

Пожега – Још није пописана сва штета коју су на пољопривредним усевима у нашој општини изазвале бујичне воде и поплаве, али је тренутна процена да ће износити преко 100 милиона динара. Највише су страдале њиве под житарицама (кукурузом, пшеницом, јечмом), али је штета нанета и у малињацима и засадима поврћа. У првом налету временских непогода, до половине јуна проблем су направили бујични потоци на преко 650 хектара. Након тога уследило је изливање Ђетиње и Моравице када је, према прелиминарним проценама, штета причињена на још око 550 хектара, каже Радоица Бурлић из одељења за пољопривреду општине Пожега.

Вода се повлачи али за собом оставља велике количине песка, камења и разног отпада што ће утицати како на даљу обраду земљишта тако и на повећање цене отклањања последица и поновно привођење парцела намени. Комисија за попис штете и даље обилази терен, а помоћ у санацији се очекује од државе.

Општински буџет за пољопривреду ове године је око 23 милиона динара, а велики део новца биће усмерен на подстицаје за инвестирање у физичку имовину пољопривредних газдинстава на територији наше општине. Расписивање конкурса се очекује око Петровдана, истиче Бурлић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up