Светска премијера филма „Прилагођени” Дејана Петровића на фестивалу ИДФА у Амстердаму

Пожега – Документарни филм „Прилагођени” Пожежанина Дејана Петровића имаће светску премијеру у такмичарском програму највећег и једног од најзначајнијих фестивала документарног филма у свету − IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), који ће 34. пут бити одржан у Амстердаму, од 17. до 28. новембра.

„Прилагођени” је краткометражни документарац који нам открива јединствено прихватилиште за псе у Европи, место у које се свакодневно довозе пси луталице, ухваћене на периферији града. Успостављањем паралеле између азила за псе и друштва и приказивањем процеса дресуре паса, филм указује на универзалне проблеме са којима се сусрећемо од најранијег детињства, преиспитујући потребу појединца да се прилагођава вољи другог, сматрајући га ауторитетом.

Захваљујући Управи за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије филм је снимљен у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици, једном од три затвора у Европи у коме се спроводи програм ресоцијализације осуђеника путем обуке паса и једином у Европи у коме постоји прихватилиште за псе у самом затвору.

Продуцент, редитељ и сценариста филма је Дејан Петровић.

Филм је снимљен у копродукцији Независног филмског центра „Филмарт” и продуцентске куће „Cinnamon Films“, а уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије и Филмског центра Србије.

„Прилагођени” траје 19 минута и такмичиће се за награду за најбољи филм у категорији краткометражног документарног филма. И претходни Петровићев документарац „Исти” приказан је такође у такмичарском програму овог престижног фестивала 2017. године (IDFA 2017).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up