Светски дан пчела

Пожега – У Суботу 20. маја обележава се Светски дан пчела. Некоме су симпатичне, неко их се плаши, многи конзумирају слатки нектар који производе, али мало људи заправо зна много о пчелама. На иницијативу Словеније, у децембру 2017. године овај датум Уједињене нације признале су као Светски дан пчела. Овај дан је посвећен пчелама, промоцији пчеларства, а пре свега, подизању свести о значају пчела. Врло је важно едуковати људе на ову тему, јер, нажалост, нисмо свесни колико зависимо од пчела.

Пчеларско удружење Матица из Пожеге основано је 1893. године и спада међу најстарија удружења пчелара у Србији. Данас окупља око 70 произвођача меда који поседују око 4.5 хиљаде кошница. Председник удружења Стојадин Бојовић данашњи гост нашег радија, процењује да на територији наше општине има око 160 пчелињака са укупно 9 хиљада кошница. Највећи део меда произведеног у нашем крају пласира се на инострано тржиште.

Долазак пролећа доноси прве овогодишње радове у пчелињацима. Март је месец бурног развоја пчелињих друштава па се дешава да пчеле остају без хране. Због тога је потребно интервенисати и дохранити их, а како би својим члановима олакшали тај посао удружење Матица је пре три године, захваљујући средствима из општинског буџета, покренуло мини погон за производњу погача за прихрану пчела.

Заиста, пчеле јесу наша будућност јер без њих будућност уопште не изгледа лепо. Цео свет зависи од природних опрашивача, а поготово од пчела, стога је њихов опстанак пресудан. А да би се обезбедио опстанак пчела, потребно је пратити шта их угрожава и зауставити губитак биодиверзитета. Не заборавите да смо ми одговорни за своју будућност и будућност својих потомака, а треба само мало променити навике како бисмо им оставили мало лепши и бољи свет, додаје Бојовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up