Трећа фаза пројекта “Моја прва плата”

Ужице – У току је трећа фаза пројекта “Моја прва плата” у оквиру које се повезују послодавци са заинтересованим кандидатима. Овога пута било је више оглашених позиција него радника. Радољуб Шуњеварић из Националне службе за запошљавање у Ужицу, каже да на подручју ове филијале за 42 % позиција које су оглашене није било интересовања, а углавном су у питању послови у којима су се тражили радници у производњи, аутомеханичари, ливци, заваривачи, бравари и фармацеутски техничари. Ово не изненађује имајући у виду чињеницу да се укупан број незапослених на њиховој евиденцији за последњих годину дана смањио за чак 17 %.

До краја овог месеца биће познато колико ће лица, кроз програм “Моја прва плата”, добити  привремено запослење у трајању од 9 месеци. У нашој општини до сада је повезано 15 лица са послодавцима. Посматрано по нивоу образовања, на подручју филијале Ужице највише повезаних лица је са завршеном средњом школом. Најзаступљенија су административна радна места, а заинтересованих је било и за послове продавца, фризера и конобара. Међу високообразованим кандидатима посла ће бити за пријављене стоматологе, дипломиране правнике, економисте и архитекте.  Потписивање првих радних уговора очекује се крајем године, каже Шуњеварић.

Програм “Моја прва плата” реализује се већ трећу годину. Ефектима првог циклуса који је завршен су задовољни у Националној служби за запошљавање. Око 63% процента лица која су била укључена у програм током 2020./2021. године, у року од 6 месеци од завршетак мере су засновали радни однос, код истог послодавца код кога су били на оспособљавању или код неког другог послодавца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

Изборник