У недељу 6. августа почиње Интеракција 2023

Чачак – Међународна продукцијска, едукативна и програмска платформа „Интеракција“, посвећена већ 18 година кратком документарном филму, окупиће од 6. до 23. августа у Западној Србији, у организацији Независног филмског центра Филмарт из Пожеге, студенте филмских академија из целог света, реномиране предаваче и ауторе у области филмске документаристике из региона, као и љубитеље документарног филма, најављено је јуче на конференцији за медије у Чачку, у сали Градског већа Града Чачка, од стране организатора.

Овогодишња „Интеракција” обухвата 6 различитих програма: 18. Међународни студентски филмски камп и 11. Радионицу документарног филма, затим Фестивал кратког документарног филма, покренут 2022. године, као и седмо издање ИВА.лаб програма и новопорекнуту регионалну Teen Doc радионицу и претећи програм Meet2Talk, најављено је на конференцији за новинаре у Чачку, у којем ће велики део програма „Интеракције” и бити реализован, у склопу пројекта „Национална престоница културе Србије 2023“.

Предраг Живковић извршни продуцент Кампа Интеракција је истакао да поред тога што ће ове године бити снимљена три филма у Чачку, Пожеги, Ужицу, да ће прублика  имати прилку да ужива у седмодневном програму Интеракција Фестивала од 16. до 23. августа, као и да ће млади из Чачка и оклолине  бути учесници Teen Doc програма.

Мирослав Петковић, помоћник градоначелника Чачка изразио велику захвалност Филмарту, који је омогућио да домаћин оводогишње Интеракције буде Чачак и да се реализује у оквиру програма Престонице културе Србије. Такође је навео да Чачак кроз програм Престонице културе Србије подстиче локално стваралаштво, размену културних програма из других средина, али и презентацију културне продукције Чачка у другим центрима, па је тако најавио да ће и београдска публика имати прилику да види резултате овогодишње Интеракције, 23. августа у Дворани Културног центра Београда. Нагласио је да су кроз реализацију пројекта Чачанска родна у бројним контактима са Министарством културе РС, управо Интеракција, Фестивал Карусел и ДУК – Дани урбане културе тј. Узлет фестивал, препознати као нешто што је специфично и да ће Град Чачак наставити да негује потенцијале ових манифестација и да их подржава убудуће.

Селектор Фестивала Интеракција, Дејан Петровић, је истакао да публику у Чачку, али и Ужицу и Пожеги, очекује изузетан програм кратких документарних филмова, најпре од програма У фокусу који је посвећен Чачанину и великом редитељу Пуриши Ђорђевићу којим ће бити отворен фестивал, преко вантакмичарског програма Интерсцреен, до изванредних 15 филмова у такмичарском програму који померају границе документаристике, а који су награђивани на великим и важним светским фестивалима.

Слађана Петровић Варагић, извршна директорка Интеракције, је дајући осврт на остале програме као што су IVA.lab, Teen.Doc, посебно нагласила значај програма Meet2Talk који је отворен за јавност, а који ће од 18. до 22. августа укључити велики број панела, разговора, пројекција у којима учествују уметници, редитељи и филмски радници из Аустрије, Словеније, Холандије, Финске, Русије и Србије и то приликом се захвалила Граду Чачку, али и Амбасадама Словеније, Финске и Аустријском културном форуму.

КАМП – 15 студената филма из 12 земаља – снимање 3 кратка документарна филма у Чачку, Ужицу и Пожеги

„Интеракција 2023“ почиње 6. августа осамнаестим издањем Студентског филмског кампа током којег ће 15 студената режије, камере, монтаже, дизајна звука и продукције из 12 земаља (Аргентина, Бразил, Француска Полинезија, Холандија, Индија, Израел, Кина, Колумбија, Немачка, Швајцарска, Шпанија и Србија) снимити три кратка документарна филма у Чачку, Пожеги и Ужицу. Подељени у три екипе, учесници ће радити под менторством Ефима Грабоја, документаристе из Израела и аутора награђиваног кратког документарца “Долина владара”, који је и сам био учесник “Интеракције”. По завршетку снимања, све три екипе окупиће се у Чачку, где ће монтирати филмове.

Филмови ће бити приказани 22. августа на свечаном затварању другог издања Фестивала „Интеракција” у Културном центру у Чачку, а традиционално дан касније и у Дворани Културног центра Београда.

РАДИОНИЦА – 28 филмских професионалаца из 15 земаља – 7 дана едукације – 4 предавача – 5 пројеката у развоју – 5 тутора

Јединствен едукативни сегмент „Интеракције” је и Радионица документарног филма која ће у 11. издању окупити од 16. до 23. августа 28 филмских професионалаца из Бразила, Финске, Француске, Хрватске, Холандије, Индије, Ирана, Израела, Италије, Казахстана, Малте, Румуније, Шпаније, Словеније и Швајцарске, који ће имати прилику да кроз програм предавања унапреде знања и вештине из креативног документарног филма, као и да кроз консултације са туторима радионице развијају своје пројекте.

Предавачи 11. Радионице „Интеракција” су програмерка бројних фестивала, предавачица и награђивана ауторка документарних филмова Рада Шешић, селекторка такмичарског програма документарног филма Сарајево филм фестивала, редитељка документарних филмова, дистрибутерка, консултанткиња и главна селекторка програма DocPoint фестивала Inka Achte, дистрибутер и оснивач компаније Square Eyes Vauter Jansen и истакнути документариста Владимир Перовић, чији су филмови приказивани и награђивани на најзначајнијим фестивалима у свету.

Посебан сегмент 11. Интеракција: радионице документарног филма је Doc in Progress, у оквиру којег ће петоро учесника, кроз индивидуалне и групне консултације, развијати своје пројекте са туторима – Радом Шешић, Владимиром Перовићем, Инком Ацхе, Ваутером Јансеном и Небојшом Слијепчевићем.

ФЕСТИВАЛ – 3 фестивалске категорије –  У фокусу Пуриша Ђорђевић – 15 врхунских кратких документарних филмова у такмичарском програму – 4 документарца у програму Interscreen – 3 награде

У жељи да омогући и сусрете публике, аутора и учесника, „Интеракција” је 2022. године покренула и Фестивал кратког документарног филма, чије ће друго издање бити одржано од 16. до 23. августа истовремено у Чачку, Пожеги и Ужицу.

Уметнички директор и селектор Фестивала Дејан Петровић одабрао је 22 кратка документарна филма у оквиру такмичарског и два пратећа програма (У фокусу и Interscreen).

Посвећен кратким креативним документарцима, који оригиналношћу и иновативношћу доприносе померању граница документарног филма, Интеракција Фестивал приказаће у Такмичарском програму 15 јединствених, стилски и тематски различитих кратких документараца најзначајнијих светских аутора кратког документарног филма, од добитника најпрестижнијих награда на ИДФА, Санденсу, Канском фестивалу до кандидата за Оскара за најбољи кратки документарац и за награду Doc Aliance Award.

Програм „У фокусу”, посвећен је делу истакнутог српског и југословенског редитеља и сценаристе Пурише Ђорђевића (1924-2022), иначе рођеног у Чачку. Поред великог доприноса домаћој и светској кинематографији дугометражним играним филмовима, Пуриша Ђорђевић оставио је и значајан печат на пољу документарног филма као аутор више од 50 кратких документараца, од којих су неки приказивани и награђивани на фестивалима у Кану и Венецији.

У оквиру вантакмичарског програма „Interscreen” биће приказани кратки документарци учесника Кампа и Радионице.

Филмове у такмичарском програму оцењиваће жири који чуне: Уршка Ђукић (Словенија), Инка Ацхте (Финска) и Лука Папић (Србија). Награду обезбеђује Сирогојно Компанy, а поред награде за најбољи филм, биће додељене и награде публике и жирија младих.

ТЕЕН ДОЦ – 16 тинејџера из региона Западног Балкана – 7 предавача

Новина „Интеракције 2023” је Teen Doc радионица, едукативни програм намењен средњошколцима из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Хрватске и Србије, који желе да науче више о креативном документарном филму, да развијају сопствену креативност и сарађују са младима из земаља региона.

Teen Doc радионица, под слоганом „За бољи регион”, окупиће 16 тинејџера из региона са којима ће као ментори и предавачи радити редитељи, сниматељи, продуценти и филмски радници: Небојша Слијепчевић (Хрватска), Иван Чојбашић (Црна Гора), Елена Мелончели (Северна Македонија), Александра Митрић-Штифанић (Босна и Херцеговина) и Весна Милосављевић, Петар Митрић и Дејан Петровић (Србија). Учесници Teen Doc радионице чиниће и жири младих Фестивала “Интеракција”.

ИВА.ЛАБ – 2 уметника – 2 тутора – 2 пројекта

“Интеракција” седму годину заредом обухвата и ИВА.лаб програм (Интер_видео_акција лабораторија), који  је конципиран као платформа отворена за различите колаборације и експерименте у пољу видео уметности за визуелне ументике из Србије и региона. Овогодишњи учесници су Филип Марковиновић и Ненад Пинтер, који ће током „Интеракције” развијати своје пројекте са туторима – историчарима уметности Мирославом Карићем и Слађаном Петровић Варагић.

М2Т – 2 панела – 5 програма Talks –  20 филмских професионалаца из Аустрије, Холандије, Финске, Словеније, Русије, Црне Горе, БиХ, Хрватске, Северне Македоније и Србије

Пратећи програм Интеракције, Meet2Talk (М2Т), намењем је учесницима програма Интеракције, њиховом повезивању, успостављању нових контаката и сарадничких односа, као и откривању нових погледа на документарни филм кроз панел дискусије и разговоре.

Панеле у оквиру М2Т програма, посвећене младима и едукацији, модерираће Петар Митрић и Владимир Перовић. У оквиру првог дела панела под називом „Документарни филм – млади и едукација“, представиће се фестивали и организације из региона: Underfill Подгорица, Први кадар Источно Сарајево, Winter Apricot Прилеп, Киноклуб Карловац, Атеље Варан и Камео фестивал Чачак. У другом делу Панела у дискусији ће учествовати: Теа Лукач, редитељка и чланица управног одбора Удружења документариста ДокСрбија, Ана Филиповић, критичарка портала Филмоскопија, Небојша Слијепчевић, редитељ и сценариста, предавач на АДУ Загреб, Сеад Шаботић, редитељ, селектор Филмског фестивала Херцег Нови и предавач на ФДУ Цетиње и Драган Николић, сценариста, редитељ, ментор и предавач на радионицама документарног филма Атеље Варана.

Talks програми подразумевају пројекције филмова и разговоре са филмским професионалцима из земље и света на различите теме у вези документарног филма. Наши модератори разговараће са: Susanna Flock и Leonhard Müllner, представницима групе Total Refusal из Аустрије, о хибридним формама у документарном филму (18.08), Сандром Ранчић и Игором Тохољем, представницима Фестивала музичког и документарног филма Док’н Ритам о музичким документарцима (19.08.), редитељем Georgy Molodtsov из Русије о ВР у документарном филму (20.08.), редитељем и продуценткињом документарца Мајчино млеко (Isaac Knights Washbourn и Нађа Лапчевић) (21.08.), Уршком Ђукић, из Словеније, редитељком филма Бакин сексуални живот (22.08.)

ФОТО: Миленко Савовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up