USAID ПОДРЖАВА 25 ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА У БОРБИ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

БЕОГРАД – Америчка агенција за међународни развој (USAID) потписала је Меморандуме о сарадњи са дванаест локалних самоуправа – Варварином, Чајетином, Крупњем, Прибојем, Инђијом, Љубовијом, Белом Паланком, Шидом, Великим Градиштем, Пожегом, Сремским Карловцима и Мионицом, како би заједно радили на развоју транспарентне, инклузивне и одговорне локалне власти и јачању напора у сузбијању корупције. Потписивањем Меморандума те општине постале су део УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт који већ три године пружа подршку локалним самоуправама у повећању транспарентности, већем учешћу јавности у доношењу одлука, борби против корупције, и унапређењу финансијских контрола и јавних услуга. Уз нових дванаест, укупан број партнера са којима УСАИД у оквиру овог пројекта сарађује заокружен је на 25.

Последње истраживање “Перцепције грађана о борби против корупције у Србији” за 2020. годину показало је да је корупција и даље главна брига грађана Србије, одмах након незапослености и ниског животног стандарда. Више од половине испитаника верује да је корупција широко распрострањена, а грађани примећују занемарљиве промене у последње три године у напретку Србије у решавању проблема корупције. Грађани су изјавили да примећују и препознају негативан утицај који корупција има на друштво у целини и на квалитет живота. Чини се да више од половине грађана верује да би пријављивање коруптивних радњи надлежним органима било узалудно и да се ништа не би променило.

„Чврсто верујемо да локалне самоуправе имају посебно важну улогу у борби против корупције и обезбеђивању одговорног управљања. Током протекле три године, наши партнери су усвојили и применили важне нове праксе и политике, неопходне за повеćање одговорности власти и борбу против корупције. Желео бих да честитам свим локалним самоуправама са којима сарађујемо на тим напорима, јер није било лако. Ипак, има још много тога да се уради“, изјавио је Majk de la Rosa, директор мисије USAID-а за Србију.

Majk de la Rosa, фото, извор USAID

„Изузетно ми је драго што се број градова и општина у Србији који се у свом раду придржавају принципа добре управе из године у годину повећава. Верујем да ће повећање транспарентности и веће учешће јавности у доношењу одлука на локалном нивоу допринети борби против корупције, али и повећању поверења грађана у институције“, поручила је Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе.

Марија Обрадовић,  фото, извор MDULS/Новак Сепељ

Од почетка рада USAID-овог Пројекта за одговорну власт на пружању техничке подршке локалним самоуправа, остварени су значајни резултати – израђено је осам локалних антикорупцијских планова, пружена је подршка локалним самоуправама да унапреде своје веб странице, Информаторе о раду, унапреде процедуре за јавне набавке, стратегије комуникације и коришћење друштвених мрежа за бољу интеракцију са грађанима, што је резултирало повећањем индекса транспарентности локалних самоуправа (LTI) са којима USAID сарађује. Осим тога, локалне самоуправе су у сарадњи са USAID-ом развиле нове моделе и стратегије укључивања грађана у процес доношења одлука. Један од њих, примењен у Сомбору, Крагујевцу, Сремској Митровици и Новом Пазару, омогуćава средњошколцима учешćе у планирању локалног буџета –  15.000 ученика из 27 средњих школа гласало је за пројекте капиталних инвестиција, вредне 15 милиона динара који ćе се следеćе године финансирати из локалних буџета.

USAID ће наставити да пружа помоћ локалним самоуправама, независним надзорним институцијама и новооснованим одељењима за сузбијање корупције у судовима и тужилаштвима у оквиру Пројекта за одговорну власт са буџетом од 8,5 милиона долара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up