Велика потражња за малином, откупна цена расте

Ариље – Јако невреме праћено градом погодило је села ивањичког краја. Велика  материјална штета причињена је на пољопривредним усевима у селима Међуречје, Церова и Присоје. И овај пут највише су страдали малињаци. Ипак, уколико се остваре тренутне најаве, ове године ће килограм “црвеног злата“, у откупу, вредети око 300 динара! Информације са терена говоре да хладњачари и откупљивачи произвођачима већ нуде уговоре о откупу овогодишњег рода по поменутој цени, рекао је за наш радио Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара Србије.

Ово је највиша понуђена цена у протекле две деценије, што је преко 2,5 евра, а до раста цене дошло је због велике потражње за малином, на шта је утицао слабији род овог воћа у Чилеу, одакле одређене количине неће стићи на европско тржиште. Када се генерално погледа, то је добро, али је сигурно да ће за цену од 300 динара откупљивачи инсистирати на квалитету плода. И малинари се надају доброј сезони. Сви се слажу да је потребна цена која је стимулативна, која ће да покрива трошкове и са којом произвођачи могу да зараде одређену количину новца

Држава ће ове године субвенционисати све произвођаче који желе да промене садни материјал са чак 90 одсто. То је велика шанса за малинаре да имају веће приходе, а самим тим и бољу зараду сада кад је потражња огромна, додаје Радовић. На сатанку са Браниславом Недимовићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Србије, исказана је добра воља министарства да се максимално помогне, те да је  могућност извоза српске малине сада много већа, па би малина из наше земље свој пут могла пронаћи и у Турској, Уједињеним Арапским Емиратима и Скандинавским земљама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up