Више од 700 хиљада тона отпада у Регионалном центру ”Дубоко”

Ужице – Више од 700 хиљада тона отпада стигло је на депонију “Дубоко” у протеклих десет година, колико је прошло од прихвата првих количина. Свака година била је изазов, јер требало је у складу са повећаним обимом пријема отпада из свих општина и градова оснивача Регионалног центра за управљање отпадом, модернизовати процес и сачувати што више простора за депоновање.

По речима Момира Миловановића директора Регионалног центра за управљање отпадом ЈКП “Дубоко” пред менаџментом предузећа свакога дана су нови изазови.

“Поред комуналног отпада који смо на почетку примали сад смо почели да примамо и кабасти отапад, посебно га одвајамо, соритирамо и његов ће третман да иде на други начин. Сваке године уводимо неку новину и себи отежавамо сам рад, али желимо да изађемо у сусрет и сав отпад који се скупи, генерише у 9 локалних самоуправа разврстамо као што се ради у другим европским земљама. Количина опада за ових 10 година је преко 700 хиљада тона. То је огромна количина и ми покушавамо кроз модернизацију центра за селекцију и проширење самог  тела депоније да омогућимо и даљи пријем отпада из ових локалних самоуправа које су нас основале и да отпад што више селектујемо, да што мање депонујемо и да на тај начин продужемо радни век депоније”.

Миловановић подсећа да су у протеклом периоду реализовани важни пројекти који су допринели знатном повећању количина селектованог отпада.

“У претходном периоду смо имали пројекте Прекограничне сарадње између Града Ужица и Града Тузле. У току је и трећи, чија реализација је почела 1. марта и траје до августа наредне године. Кроз трај пројекат набављамо нову опрему коју до сада нисмо имали, а то је шредер који ће да третира кабасти отпад, тако да ћемо отпад третирати, пласирати у цементну индустрију Србије и тај отпад неће завршити на депонију као што је до сада завршавао”.

По његовим речима важно је и занављање возног парка јер у периоду од 2012. до 2020. годину нису набављани нови камиони.

“Крајем октобра 2020. године набавили смо један нов камион, а у овој још један, приколицу, виљушкар, багер, одређени број контејнера за превоз отпада, прес контејнере од 32 м3. До сада смо уложили 56 милиона динара. У току је набавка новог компактора чија је вредност око 300 хиљада евра. Закључно са 31. децембром из сопствених средстава финансираћемо између 750 и 800 хиљада евра. Тренутно је у Депонији Дубоко запослено 88 радника, имамо потребу за запошљавањем, ангажовањем још већег броја радника”.

И поред свих напора и ову годину ЈКП ” Дубоко” завршиће са губитком, првенствено због ниске цене депоновања, која се по речима Миловановића није мењала од оснивања предузећа. Са друге стране цена свих импута важних за процес производње вишеструко се променила.

“Поскупело је гориво, резервни делови и други импути за процес производње. Од оснивања предузећа ову цену нисмо мењали, а видећемо да ли ћемо добити сагласност. Уколико добијемо сагласност она ће ићи од 1. јануара и биће у програму пословању за 2022. годину”, закључује Миловановић.

ИЗВОР: сајт града Ужица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up