За програм енергетске санације Пожеги 10 милиона динара

Пожега – Председник општине Пожега Ђорђе Никитовић данас је са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић, потписао Уговор о суфинансирању програма енергетске санације породичних кућа и станова на територији општине Пожега. Ускоро ће бити расписан јавни позив за све заинтересоване грађане. Вредност субвенције је 10.000.000,00 динара.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, уручила је данас уговоре представницима укупно 131 локалне самоуправе за субвенције у укупном износу од око 1,8 милијарди динара.

„Више од 8.000 грађана моћи ће кроз јавни позив програм да смањи потрошњу енергије у свом домаћинству тако што ће заменити врата и прозоре, поправити изолацију, уградити ефикасније котлове или соларне панеле. Близу милијарду динара субвенција обезбедило је Министарство, а још око 800 милиона јединице локалне самоуправе. Држава и локална самоуправа покривају до 50 одсто трошкова инвестиције домаћинства, а грађани који се определе за више мера субвенцијама могу покрити и до 65 одсто трошкова. Такође, први пут су у повољнији положај стављене општине најнижег степена развијености и оне које су препознате по високој загађености ваздуха“, рекла је Ђедовић на церемонији потписивања и доделе уговора локалним самоуправама у Палати Србија.

Након потписивања уговора, крећу јавни позиви за привредне субјекте који ће изводити радове, а већ током лета очекујемо и прве јавне позиве за грађане, рекла је Ђедовић. Она је нагласила да ће и грађани и привредни субјекти моћи да се пријаве на јавни позив током целе године.

 

„Надамо се да ћемо уз ефикасну реализацију  радова већ до краја године имати и прве резултате, односно смањење потрошње електричне енергије током грејне сезоне. Очекиване укупне уштеде енергије на основу спроведених мера из овог јавног позива износе 90 милиона кWх годишње, а смањење емисија ЦО2 процењује се на 40.000 тона годишње“, навела је министарка. Подсетила је да је до сада око 20.000 домаћинстава енергетски санирано захваљујући подршци државе, а да су сада обезбеђена средства за дупло више.

Ђедовић је најавила да ће у наредних пет година колико траје програм „Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане Републике Србије“ око 50.000 домаћинстава имати прилику да добије субвенције.

„За те сврхе обезбедили смо 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком, а разговарамо и са другим финансијским институцијама о подршци пројектима у области енергетске ефикасности. Најјефтинија је она енергија која се не потроши и ефикасном потрошњом енергије радимо у своју корист и истовремено помажемо енергетском систему“, рекла је министарка и позвала грађане да се пријаве на јавни позив.

Она је истакла да су грађани показали одговорност и штедњом обезбедили да лакше презимимо зиму у јеку светске енергетске кризе.

„Енергетска транзиција је задатак свих нас и свако има своју улогу и одговорност – држава, јавна предузећа, привреда, локалне самоуправе, сви ми као грађани. Наставићемо да улажемо у повећање енергетске ефикасности јавних објеката и да подржавамо грађане да смање потрошњу у својим породичним кућама и становима. Улагаћемо у даљи развој преносног система, а посебно ћемо радити на смањењу губитака на дистрибутивној мрежи. Око 450 милиона евра биће уложено у дистрибутивни систем, укључујући аутоматизацију мреже, чиме ћемо смањити број испада и време трајања прекида, у реконструкцију мреже и замену дрвених стубова бетонским, у замену трансформатора, и уградњу паметних бројила чиме смањујемо техничке губитке и неовлашћено преузимање електричне енергије. Део тог програма се већ реализује и прве ефекте очекујемо током наредне грејне сезоне“, рекла је Ђедовић.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up