Женски центар Ужице – Саопштење поводом 16. маја Међународног дана СОС телефона

Ужице – Поводом Међународног дана СОС телефона који се обележава 16. маја,  Женски центар Ужице  саопштава да је од августа  2015. када је успостављена услуга СОС  телефона закључно са 30. априлом 2020. године  примио  4.184 позива и обавио исти број  телефонских  консултација. Поред тога пружио  је 407 индивидуалних  консултација психолошке, социјалне и правне подршке и  покренуто 114 правних поступака у сфери заштите од насиља. Наведене услуге су пружене за 623 жене са подручја Златиборског округа у највећој мери, мада је било жена и из других делова Србије.

Због ванредне ситуације изазване Корона вирусом и алармантних вести из света о вишеструко повећаном броју позива на СОС телефон и ескалацији насиља над женама током спровођења мера изолације Агенција Уједињених нација за права жена и питања родне равноправности UN WOMEN, обезбедила је средства за проширење услуге СОС телефона на 24 часа током седам дана у недељи у трајању од три месеца почевши од 27. априла 2020. год.

Женски центар Ужице је успоставио услугу на следећи начин:

Стандардна услуга СОС телефона и даље се може добити  путем броја 0800333445 сваког радногдана од 8,00 до 20,00 часова. Позив је бесплатан за све мреже фиксне и мобилне телефоније.

Поред тога обезбеђено је:

Телефонско информисање и саветовање путем  мобилног телефона са бројем 061 / 66 44 724 у времену од 20,00 до 8,00 часова сваког радног дана и викендом у времену од 00,00 до 24,00 часа.

Информисање и саветовање путем СМС и ВИБЕР порука на мобилни број 061 66 44 724 сваког дана у времену од 00,00 до 24,00 часова.

Информисање и саветовање путем е-mailadrese uzicesostelefon@gmail.com (online) сваког дана у времену од 00,00 до 24,00 часова.

Информације су  доступне на Сајту и Фб страници Женског центра Ужице

Напомињемо да позив на СОС телефон није исто што и пријава насиља институцијама . Специфичност СОС услуге огледа се у томе што жена, позивајући СОС телефон, може остати анонимна, поделити са пружатељкама услуге само оно што она сматра да треба, добити психо-социјалну и правну подршку, веровање исказима о доживљајима и емоцијама које је преживела и све релевантне информације у поверљивој форми, што је посебно важно приликом првог позива у помоћ или када је поверење жене у институције нарушено.

Принципи рада на којима почива услуга је заснована на уверењима да је насиље над женама  друштвено и државно питање, а не приватни проблем жене; да је за насиље  искључиво одговоран насилник, никада жртва; да  свака грађанка и сваки грађанин имају право на живот без насиља и да је  подршка је одређена потребама жена.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up