Жестивал 2023

Ужице – Међународни фестивал природе и културног наслеђа Жестивал 2023 биће одржан у Ужицу од 21. до 28. августа. Гостујући у нашем јутарњем програмуп редседник Организационог одбора Жестивала, Бранислав Митровић, истакао је да Жестивал пуних осам година негује и чува за генерације које долазе све оно по чему су Ужице и Ужицани препознатљиви. Такође је додао да кроз овај фестивал негујемо културу сећања и дух Ужица, самим тим нећемо заборавити на све наше знаменитости у граду.

Током трајања фестивала посетиоци ће бити у прилици да прате трибине, пословне скупове, уживају у концертима, промоцијама књига,изложбама, боемској вечери, догађајима у част сећања на знамените Ужичане. Председник Организационог одбора Жестивала, Бранислав Митровић, рекао је да Ужице као град фестивала, има фестивале који су сваки на свој начин особени, значајни и вредни. Такође, представио је целокупан садржај фестивала. Изложба академског сликара Радомира Верговића –У скривеној души града, промоција књиге Марка Поповића -Хроника једне ужичке породице, наступи хора Г.Л.А.С. на тврђави Стари град и браће Теофиловић на платоу централе „Под градом“, тамбурашких оркестара, бенда Мун денс, јесу садржаји који препознају и штите дух града Ужица. Свакако да изложба фотографија из колекције Милоша Познановића – Старо Ужице кроз одевање и веома популарно Боемско вече, подсећају на нека времена када се Ужице градило, расло и на знамените Ужичане који су себе уградили у темеље нашег града.

Ове године указујемо и славимо дело Николе Тесле и значај наше центале „Под градом“, вредност и раритет Зелене стазе, Старог града, Неолитског насеља, срењовековног блага западне Србије, али и Беле цркве Каранске – рекао је Митровић. На „Вечерњем ужичком базару“ промовисаћемо аутентичне производе нашег краја, справљане на традиционалан начин, у новије време уз консултацију струке и науке. Такође, Жестивал повезује произвођаче ових производа са угоститељским, туристичким и хотелијерским сектором. Велико интересовање постоји за излагање на „Жестивалу“. Ове године излагаће 40 произвођача лековитог биља, меда, сувомеснатих и млечних производа, ракије, сувенира, накита, народниј ношњи, злакушке грнчарије, предмета од прућа… На самом вечерњем базару биће додељене награде најбољим произвођачима воћних ракија, али и дегустација на свету највеће, Шуљагине комплет лепиње. Све то ће својом свирком и песмом пратити ужички тамбураши и ужички рокери.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up