Зимска посета Златибору одлична, гондолом се већ возило преко 10.000 туриста

Златибор / Чајетина – Да је зима на Златибору посебан доживљај за велики број туриста сведочи још једна успешна зимска сезона. Недостатак организованих празничних прослава и неизвесна епидемиолошка ситуација, која нас прати и почетком 2021. године, нису осујетили планове великог броја гостију да зимски одмор проведу на „златној планини“. Снега, сунца и чистог ваздуха има у изобиљу. Нови изглед Краљевог трга, језера и отварање најдуже панорамске гондоле на свету учинили су да ова зимска сезона већ половином јануара обори прошлогодишње рекорде у посећености.

Током зимског распуста на Златибору је дневно одмарало око 30 хиљада гостију који су свој мир пронашли у неком од бројних хотела, пансиона, апартмана, па је попуњеност смештајних капацитета била преко 95 одсто. Зимском сезоном задовољни су и златиборски угоститељи, који су остварили добар промет, уз придржавање свих епидемиолошких мера. Баште кафића које су осигурале безбедно ленчарење на зимском сунцу биле су пуне гостију.

Највеће интересовање посетилаца привукла је најдужа панорамска гондола на свету, која је пуштена у рад 11. јануара. За свега десетак дана од отварања, „златном“ гондолом возило се преко 10 хиљада туриста. На ред за вожњу чекало се и до сат времена, а упорне и знатижељне туристе није поколебала ни температура у минусу.

Ски-центар “Торник“ је током празника и распуста забележио велику посећеност. Неколико хиљада скијаша и бордера нестрпљиво је дочекало обилније снежне падавине и отварање ски сезоне, а љубитељи нетакнуте природе и планинских пејзажа уживали су у панорамској вожњи жичаром.

Због својих благих падина Златибор је идеалан за прве скијашке кораке, па су скијалишта на Обудовици и Авантура парку препуна деце и скијаша почетника. О великом интересовању говори податак да је од отварања сезоне кроз ски школу Авантура парка прошло преко 2.000 полазника.

Стопића пећина, која је протекле године оборила рекорд са 122.000 посетилаца, и у овој зимској сезони бележи одличне резултате. Од почетка године пећину је посетило преко 5.000 туриста, што је за 65 одсто више у односу на јануар претходне године.

Златибор је дестинација која је временом постала синоним за идеалан породични одмор, па не чуди што је током зимског распуста у садржајима Дино парка уживало преко 10.000 посетилаца, међу којима и велики број малишана одушевљених сусретом са несвакидашњим праисторијским становницима парка.

Иако је зимски распуст званично завршен, на Златибору и даље борави велики број гостију. Снега има око 40 центиматара што омогућава уживање у зимским спортовима. У Ски-центру “Торник“ за скијаше и бордере отворене су плава и црвене стазе, а у функцији су стазе и лифт за почетнике и полазнике ски школа. Посетиоцима је на располагању панорамска вожња жичаром, као и боб на шинама.

Скијање и санкање могуће је у центру Златибора на неколико локација. На падини Обудовица у функцији је ски лифт, а поред великог броја ски школа уређен је простор за слободно скијање. Авантура парк је и ове године једно од омиљених локација за скијаше почетнике. Санкалишта на Обудовици, код језера, у Дино парку као и на падини код основне школе препуна су малишана који уживају у снежним чаролијама, а зимску забаву употпуњује и клизалиште.

Иако су током протеклог периода најбројнији били домаћи гости, у наредним данима очекује се већи прилив гостију из региона. Република Србија отворила је своје границе за држављане Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Бугарске и Албаније, па туристима који долазе из ових земаља није потребан негативан ПЦР тест за улазак у Србију. Судећи по резервација које бележе хотели и други смештајни објекти у наредном периоду биће највише гостију из Црне Горе и Босне и Херцеговине, што је још један од доказа да је Златибор омиљена туристичка дестинација, не само домаћих, већ и гостију из региона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up