Знањем до посла

Пожега – Удружење ФОРЦА из Пожеге скоро две године успешно спроводи пројекат „Знањем до посла“ који је подржан од стране Владе Швајцарске и Владе Србије. У оквиру њега издваја се програм “Каријерно вођење и саветовање” намењен ученицима и незапосленима, и програм “Обука на радном месту” који је усмерен на привреду. Заинтересованих и за једне и за друге активности има, а први резултати већ су видљиви. Горан Ђукић из Форце каже да се кроз програм “Обука на радном месту” пружа финасијска и техничка подршка фирмама које запошљавају нове раднике или им је потребна преквалификација или додатна обука постојећих радника. Током трајања обуке суфинансира се део зараде запослених, а обезбеђена финансијска подршка је у вредности од око 6 милиона динара. У пројекат су тренутно укључена 3 предузећа из Пожеге, али и фирме из Лучана, Ужица, Чајетине, Ивањице…

“Кроз овај програм добит имају компаније јер добијају квалификовану радну снагу, али овај програм води пре свега рачуна о радницима. Услов за учествовање у програму је да након завршене обуке радницима буде повећана зарада или да добију боље радно место, а они који су ту на неком пробном раду да добију посао на неодређено време. Рекао бих и да та финансијска подршка није занемарљива. Овако паушално, вредност те подршке коју су обезбедили Влада Швајцарске и Влада Републике Србије је у износу од 6- 7 милиона динара”, каже Ђукић.

Кроз програм каријерног саветовања који је намењен ученицима основних и средњих школа, али и незапосленим лицима до сада је прошло око 1200 ученика из Пожеге, Ужица, Лучана, Гуче, Нове Вароши, Ивањице чиме се Форца позиционирала као водећа у овој области у Западној Србији.

Остварена је успешна сарадња са 13 школа и 12 компанија у овом региону, а идеја је да се у наредном периоду ова сарадња унапреди.

У плану за 2024. годину је да се прошири списак потенцијалних корисника и сарадника, укључивање што више актера из локалне заједнице како би се објединили сви технички и људски ресурсе који ће се користити у циљу унапређења запошљавања и развоја каријера, али и отварање, у сарадњи са локалном управом, предузећима, школама и институцијама, Каријерног центра Пожега, првог такве врсте у овом делу Србије.

На тај начин, како истиче Ђукић, обезбедиће се подршка тимовима за каријерно вођење и саветовање у свих 5 школа у Пожеги, на најбољи начин искористити ресурси које има њихова организација, и створити механизам који ће олакшати процес кандидовања за пројекте из фондова ЕУ у области запошљавања..

Овај Каријерни центар би, у сарадњи са локалним Саветом за запошљавање, доприносио изради развојних програма запошљавања за младе, особе са инвалидитетом, мањинске групе као и за све грађане из теже запошљивих категорија становништва, уз развој локалне јединице ЈПОА (Јавно признати пружалац услуга образовања одраслих) за који  ФОРЦА завршава процес акредитације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Fill out this field
Fill out this field
Молимо вас да унесете ваљану адресу е-поште.
You need to agree with the terms to proceed

keyboard_arrow_up